Süper karakolların 60'ı teslim edildi

Süper karakolların 60'ı teslim edildi

GÜNDEM Haberleri

2008'de 16 şehit verdiğimiz Aktütün baskınının ardından 'kalekol' yapımına başlayan TOKİ şu ana kadar 60 tanesini teslim etti. Toplam 308 kalekoldan 200 tanesinin de ihalesi yapıldı. Yeni binalar 80 santim kalınlığında, havan ve roket saldırılarına karşı güçlendirilmiş malzemeyle inşa ediliyor. Dış kapıların tamamı çelik, pencereleri de kurşun geçirmez camdan.

Hakkari'de 6 asker ve 2 korucunun şehit olduğu son saldırının ardından gözler, TOKİ'nin bölgede inşa ettiği ve kaleyi andıran karakollara çevrildi. Projeleri Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından hazırlanan 308 karakoldan 60'ı, bölgedeki çetin arazi şartları, ulaşım sıkıntıları ve zaman zaman ortaya çıkan güvenlik problemlerine rağmen tamamlanarak teslim edildi. 150 karakolun inşası ise devam ediyor. Terör riski ve zor arazi şartları sebebiyle TOKİ'nin yürüttüğü inşaat süreci zaman zaman olumsuz etkileniyor. Yeni sınır karakolları Genelkurmay Başkanlığı'nın talepleri doğrultusunda H tipi şeklinde projelendiriliyor. Karakollar özellikle bölgeye en hakim tepe noktalara yapılıyor. 80 cm kalınlığındaki dış duvarlar, havan ve roket saldırılarına karşı güçlendirilmiş malzemeyle inşa ediliyor. Dış kapıları çelik olan, pencereleri kurşun geçirmez camla kaplı karakolun dışı da üç aşamalı özel betonarme duvarlarla çevriliyor. Yatakhane ve yemekhane gibi toplu bölümler, karakolun tam ortasında yer alıyor. Depolarda da bir hafta yetecek kadar yiyecek ve cephane bulunuyor. 12 metre yüksekliğindeki kuleler de nöbet tutan askerleri, taciz atışı ve keskin nişancı tehlikesine karşı korumak için özel tasarlandı. Askerler nöbet mevzilerine tüneller aracılığıyla ulaşıyor. Karakol çevresinin emniyeti ise uzaktan kumandalı robot araçlarla sağlanıyor. 8 km'yi rahatlıkla görebilen elektronik ateşleme sistemli termal kameralar, 7 gün 24 saat çalışıyor. Hareket eden bütün cisimler izlenebiliyor. nbsp;

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...