HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

İnsan beyinli bilgisayar

Kaynak: İHA
İnsan beyinli bilgisayar

TEKNOLOJİ Haberleri  / İHA

IBM, ABD hükümetinin desteklediği özel bir proje kapsamında tam 10 milyar sinir hücresi içeren beyin simülasyonu oluşturmayı başardı. Araştırmacılar, proje kapsamında bir gün insan beyni gibi çalışan bir bilgisayar geliştirmeyi umuyor.

Teknoloji devi IBM, ABD Savunma Bakanlığı'nın merkezi olan Pentagon'un desteklediği özel bir Ar-Ge projesi kapsamında, bugüne kadar gerçekleştirilen en büyük beyin simülasyonunu oluşturdu. Projede Pentagon'a bağlı özel araştırma kurumu DARPA ile birlikte çalışan IBM, California'da bulunan Lawrance Livermore Ulusal Laboratuvarı'ndaki (LLNL)Sequoia süper bilgisayarını kullanarak oluşturduğu simülasyonda, 10 milyar sinir hücresi ve 100 trilyon sinaps (sinir hücreleri ve diğer hücrelere mesaj iletilmesini sağlayan bağlantı noktaları) kullandı.
IBM ve LLNL'in oluşturduğu 2.084 milyar nöro-sinaptik çekirdek, tıpki insan beyni gibi fonksiyon gösteren bir bilgisayar geliştirilmesinde kullanılmak isteniyor. Söz konusu bilgisayarın tasarımı, IBM tarafından yapılacak.

İNSAN BEYİNLİ BİLGİSAYARA İLK ADIM
IBM, "yapılan çalışmada gerçekçi, tam bir beyin oluşturulmadığını, tersine modüler, aşırı düşük güce sahip, kavramsal bir bilgisayar mimarisi kurduklarını" belirtti. IBM, araştırma hakkında sunduğu belgede, DARPA'nın 100 trilyon sinapsı içeren beyin modelindeki rakamı ortaya koymaya başardıklarını ifade etti. 100 trilyon, insan beynindeki sinaps sayısını temsil ediyor. IBM VE LLNL'nin beraber çalıştığı DARPA projesi de buradan yola çıkarak 'SyNAPSE' olarak belirlendi.
IBM, süperbilgisayarda beyin simülasyonunu oluşturmak için geçtiğimiz yıl sunduğu kavramsal bilgisayar çiplerini kullandı. Bu çipler, sinir hücreleriyle sinapslar arasındaki ilişkiyi oluşturmak için kullanıldı. IBM'in kavramsal bilgisayar prototip çipleri olarak sunduğu "nöro-sinaptik" 45 nano metrelik çekirdekler, 256 nöron ve 262.144 programlanabilir sinaps içeriyor.

BEYİN-BİLGİSAYAR ÜRETİLECEK
Gerçekleştirilen simülasyonlda, 2 milyardan fazla nöro-sinaptik çekirdek, beyni model alan ve bu kapsamda gri ve ak madde bağlantısı bulunan 77 bölgeye ayrıldı. Gri madde ağı modellere göre oluşturulurken, ak madde için makak beyni örnek alındı. Toplamda, 530 milyar nöron ve 100 trilyon sinaps, gerçek zaman oranla 1.542 kat daha yavaş işleyen bir beyin simülasyonu oluşturdu. Ancak bu hızın, bilgisayar alanında bugün için oldukça iyi olduğu belirtildi.
IBM, SyNAPSE projesi altında beyin gibi çalışan bir bilgisayar geliştirmek istiyor. Bu beyin-bilgisayar, gerçek zamanda birçok kaynaktan gelecek bilgiyi aynı anda işleyebilecek. Aynı zamanda, gerçek beyin gibi çevresine uyum gösterebilecek. Aynı zamanda, geliştirilecek beyin-bilgisayarın küçük ve az enerji harcayan bir sistem olması isteniyor. Bu unsur, gerekli bağlantıların geliştirilmesi adına en büyük zorluklardan biri. IBM, beyin simülasyonu hakkındaki en yeni sonuçları ABD'nin Salt Lake Ciy kentinden düzenlenen 2012 Süperbilgisayar Konferansı'nda açıkladı.

TEKNOLOJİ
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...