Esad'ın korkunç planı

Esad'ın korkunç planı

DÜNYA Haberleri

Köşeye sıkışan Beşar Esad, bir taraftan PKK eliyle Kürt'ü Kürt'e kırdırma, diğer tarafta ise Sünni-Nusayri ayırımıyla Arapları çatıştırma planı yapıyor. Planın ilk ayağı Kürt bölgesinde uygulanıyor. Zengin Nusayri iş adamları ile Esad'ın kuzeni de Çin ve Rusya'ya kaçtı.



Türkiye-Suriye sınırındaki kentlerin kontrolünü kaybederek Şam ve Halep'te sıkışan Beşar Esad'ın kendinden sonra Suriye halkına büyük zarar vermek amacıyla korkunç planlar yaptığı ifade ediliyor. Kürt bölgesindeki illerde PKK'nın elini güçlendiren Esad yönetimi bir yandan Kürtleri birbirine düşürmeyi bir yandan da Tartus ve Lazkiye gibi Nusayri nüfusunun çok olduğu kentlerde mezhebi yönü ağır basan bir çatışmanın çıkmasının hesaplarını yapıyor. Esad'ın Kürt bölgesindeki planları işlemeye başladı bile. PKK 6 yerleşim bölgesini ele geçirirdi. Afrin, Cenderis, Kobani, Derik, Amude ve Dirbesiya'da artık tam anlamıyla PKK söz sahibi. Ancak örgütün hakimiyet kurmaya başlamasının arka planında acı bir gerçek yatıyor. Esad'ın asker ve muhaberat güçleri çekilmiş ancak kenti terk etmemiş durumda. Şimdilik tarafsız gözükerek arka planda örgüte destek veriyor. Bunların yanı sıra ordu güçlerinin büyük bölümü de Rakka ve Haseki kentine kaydırılmış bulunuyor. Örgütün şuanda üzerinde ısrarla durduğu kent Kamışlo. Zira burası başkent olarak görüldüğünden dolayı önemseniyor. Ancak Kamışlo'nun kontrolü noktasında taraflar henüz uzlaşmış değiller. PKK ve diğer partiler arasında Erbil'de imzalanan sözleşme sebebiyle henüz silahlı bir çatışma yaşanmadı. Ancak her an şehir kanlı sahnelere sahne olabilir. Kamışlo'dan görüştüğümüz insanlar "Şu anda silah PKK ve PYD milislerinin elinde. Rakka ve Haseki'de bekletilen 10 bin Suriye askerinden cesaret alarak hakimiyet kurmaya çalışıyorlar. Ancak bu tavırlar ilerde halkın arasında siyasi, dini ve mezhebi çatışmalara yol açabilir" dediler. Iraklı bir gazeteci ise şunları söyledi: "PKK, pragmatist bir örgüttür. Herkese beni kullanın mesajı veriyor. Oysa arka planda o da kendisini kullanana gücü kullanarak istediklerini elde etmeye çalışıyor. Şu anda Beşşar Esad'dan güç alarak kentleri ele geçirdiler. Ama yarın Baas rejimine karşı savaşabilirler." Esad'ın korkunç planının ikinci ayağı da Nusayrilere yönelik. Muhaliflerden edinilen bilgilere göre Esad, silah ve maddi imkanların bir çoğunu Nusayrilerin çoğunlukta olduğu Tartus ve Lazkiye'ye taşımış bile. Müslüman Kardeşler üyesi Suriyeli Muhalif Yahya Bedir, "Şam ve Halep çok zor olsa da düşecek. Ama asıl savaş Tartus ve Lazkiye'de yaşanacak. Çünkü buralarda Esad çok güçlü. Nusayri nüfus çoğunlukta. Esad, bütün askeri gücünü bu kentlere kaydırıyor. Merkez Bankasının bütün parası Tartus'a gönderildi. Esad buralarda bir Nusayri-Sünni çatışması çıkarmanın peşinde. Şam düşerse Esad'ın kaçacağı yer Tartus" dedi. Esad'ın her geçen gün yalnızlaştığına dikkat çeken Bedir, Ülkenin yüzde 60'ında kontrolü kaybeden Beşşar Esad, sadece askeri ve siyasi olarak değil ekonomik olarak da güç kaybediyor. Şam, Lazkiye ve Tartus'taki zengin Nusayri iş adamları birer birer ülkeyi terk ediyor. Aynı zamanda Esad'ın para kaynağı olan bu iş adamları Çin ve Rusya'ya kaçtılar. Esad'ın dayısının oğlu olan ülkenin en zengin iş adamı Rami Mahluf da Rusya'ya kaçtı" diye konuştu.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...