Ankara Suriye'den geçişleri durdurdu

Ankara Suriye'den geçişleri durdurdu

DÜNYA Haberleri

Baas Rejiminden kaçan Suriyelilerin sayısı 80 bini geçince, Hatay sınırından geçişler durduruldu. Cilvegözü sınır kapısından sadece yaralılar tedavi için Türkiye tarafına geçebilecek.

Suriye'deki olaylar nedeniyle Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki Cilvegözü sınır kapısındaki yoğunluk yerini sessizliğe bırakırken, sınırdan geçemeyenlerin kendi sınır boylarına kurduğu göçebe tarzı çadır kentlerine Türk Bayrağı dikmesi dikkat çekti.
##tgvideo##
Suriye'de Halep ve iç kesimlerde Esad ve muhalifler arasındaki çatışmalar tüm hızıyla devam ederken, olaylardan kaçan vatandaşlar Türkiye'ye sığınmaya devam ediyor. Hatay'ın Reyhanlı ilçesine bağlı Bükülmez, Kuşaklı ve Kavalcık sınır köyleriyle Cilvegözü sınır kapısından çok sayıda Suriyeli, Türkiye'ye sığınarak çadır kentler yerleştirildiği belirtiliyor.
Reyhanlı'ının Cilegözü sınır kapısındaki yoğunluk yerini sesisliğe bıraktı.Suriye tarafının güvenlı olmayışı nedeniyle geçişe izin verilmeyen Cilvegözü sınır kapısından sadece Suriye tarafından gelen yaralıların Türkiye'ye gelişine müsaade ediliyor. Suriye'den gelen yaralılar, sınır kapısından alınarak ambulans yada bir başka araçla hastanelere götürülüyor.
Diğer taraftan ise Halep ve iç kesimlerindeki olaylardan kaçan Suriyeli vatandaşlar Hatay'ın Reyhanlı ve Cilvegözü sınır kapından içeri giremeyince sınır boyunca göçebe tarzı çadırkent kurmaya devam ediyor. Kurulan göçebe tarzı çadırkentlerin hemen yanına ise muhaliflerin bayrağı ile birlikte Türk Bayrağı dikmeleri de dikkat çekiyor.

BİR GÜNDE REKOR SIĞINMA

Edinilen bilgiye göre, Öncüpınar 4'üncü Hudut Bölük komutanlığı sorumluluk alanından Suriye'den Türkiye'ye 2 bin 38 kişi sığındı. İşlemleri yapılan Suriyelilerden 21 kişi Hatay'daki Apaydın kampına, bin 276 Suriyeli Kahramanmaraş'a, 212 kişi Şanlıurfa'nın Akçakale Çadır kentine, 239 kişi Gaziantep'in İslahiye Çadır kentine, 290 kişi Gaziantep'in Karkamış çadır kentine olmak üzere 2 bin 38 Suriyeli sığınmacının sevki gerçekleştirildiği bildirildi.

ACİL YARDIM BEKLENİYOR

Suriye sınırına yakın birçok şehirde, öğrenci yurtları ve okullar Beşşar Esed zulmünden kaçanlara tahsis edildi. Yetkililer yeni eğitim-öğretim dönemi öncesi hem öğrencilerin hem de mültecilerin mağdur olmaması için acil yardım beklerken, sınırdan girişlerin geçici olarak durdurulduğu açıklandı.

Baas rejiminin zulmünden kaçan Suriyelilere kucak açan Türkiye, mültecilerin rahat etmesi için bütün imkânlarını seferber ediyor. Ancak son rakamlara göre sığınmacıların sayısı 80 bini aşınca Hatay sınırından girişler geçici olarak durduruldu. Yetkililer, çadırkent inşaatlarının tamamlanmasının ardından mülteci kabulünün yeniden başlayacağını açıkladı. Öte yandan yaz tatili sebebiyle okul ve öğrenci yurtları da Suriyelilere tahsis edildi. Adana, Osmaniye, Adıyaman, Kilis, Gaziantep, Kahramanmaraş ve Malatya'da toplam 15 bin mülteci bu şekilde barındırılıyor. Bu durum yaklaşan eğitim sezonu öncesi yetkilileri kara kara düşündürüyor. Özellikle Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'nda büyük sıkıntı yaşanacağı belirtiliyor. Eylül başında boşaltılması beklenen yurtların tadilatı bir yana temizliğinin bile sezona yetişmesinin güç olduğu ifade ediliyor. Öğrencilerin mağdur olacağına işaret eden yurt müdürleri, kamu kurumlarından acil destek bekliyor. Diğer yandan bu yurtlarda kalan Suriyeli mültecilere de yeni yerler bulunması gerekiyor.

Esed rejiminin vahşetinden kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeliler, kurulan onlarca çadır ve konteynerkentlerde barındırılmaya çalışılıyor. Mevcut kamplar tıka basa dolunca, gelenler okul ve yurtlara da yerleştirildi. Ancak eğitim ve öğretim sezonunun açılmasına kısa bir süre kalması Suriyelilerin kaldıkları okul ve yurtların yeni döneme yetiştirilemeyeceği endişesini ortaya çıkardı. Bu arada Türkiye, gelenlerin sayısının 80 bini aşması üzerine Hatay sınırından geçişleri geçici olarak durdurdu. Suriyelilerin yerleştirilebileceği yer kalmadığını belirten yetkililer, çadırkent inşaatlarının sürdüğünü ve bunların tamamlanmasının ardından gelenlerin kabulünün yeniden başlayacağını söyledi. Reuters'e konuşan yetkililer, sınırın öbür tarafında bekleyen Suriyelilere gıda ve insanî yardımın yapıldığını belirtti.

Sınırı geçen 80 bin Suriyeli, Hatay'da 5, Şanlıurfa'da 2, Gaziantep'te 1 olmak üzere toplam 8 çadırkent ve Kilis'teki 12 bin kişilik konteynerkentte misafir ediliyor. Son günlerde sınırdan girişlerde artış olunca sığınmacılar için kamp merkezlerinin dışında Adana, Osmaniye, Kilis, Gaziantep, Kahramanmaraş, Malatya ve Adıyaman'da bulunan yatılı bölge okulları, öğrenci yurtları ve spor salonlarına yerleştirildi. Kredi Yurtlar Kurumu Adana Bölge Müdürü Abdulkerim Arıkan, Adana'daki Fevzi Çakmak Öğrenci Yurdu kapasitesinin 2 bin 799 kişi olmasına rağmen etüt salonlarına yapılan yataklarla birlikte 3 bin 144 sığınmacının barındırıldığını söyledi. Arıkan'ın verdiği bilgiye göre Osmaniye'deki yurtta ise bin 4 Suriyeli kalıyor. Gaziantep'te 3 bin 112, Kilis'te bin 957, Kahramanmaraş'ta 3 bin 21, Adıyaman'da 983 ve Malatya'da 2 bin 68 Suriyeli geçici olarak okul, yurt ve spor salonlarında barındırılıyor. Ancak 1 Eylül'de yeni öğrenciler için kayıt yapmaya hazırlanan yurt ve okullarda sıkıntı yaşanıyor. Bugüne kadar yapılan bazı tadilatların boşa gittiğini ifade eden Yurt-Kur yetkilileri, yurtları yeni sezona yetiştirmelerinin neredeyse imkansız olduğunu söylüyor. Tadilat bir yana yurtlardaki temizlik işlerinin bile yetişmesinin çok zor olacağını kaydeden Yurt-Kur yöneticileri, valiliklerin koordinasyonu ile kamu kurumlarından kendilerine destek verilmesi gerektiğini ifade ediyor. Yurt müdürleri, öğrencilerin mağdur edilmemesi için aynı anda her yerde boya-badana ve tadilata başlanması gerektiğini vurguluyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...