Asıl tehciri, Balkan Türk'ü yaşadı

/ Kaynak: OZEL
Asıl tehciri, Balkan Türk'ü yaşadı

DÜNYA Haberleri  / OZEL

Türkiye, 1915 olaylarının 100'üncü yılı olan 2015'te bütün dünyaya, asıl soykırıma Osmanlı'nın uğradığını gösterecek

Ermeni diasporasının 1915 olaylarının 100'üncü yılı olan 2015'te dünya genelinde yürüteceği Türkiye karşıtı girişime Ankara da atağa geçti. Türkiye, soykırıma Ermenilerin uğramadığını; Balkan savaşlarında dünyanın görmezden geldiği 1.5 milyon aşkın Balkan Müslümanının zorunlu göçle kırıldığını ABD ve bütün dünya ülkelerine anlatacak. Bunun için geçen ay Türkiye'de Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığında Türkiye diasporası biraraya geldi. 1912 yılındaki zorunlu göçün 100. yıldönümünde, tüm dünyada bulundukları ülkelerde etkin konumdaki 1000'e yakın Türk dernek ve kuruluşu yöneticileri Balkan Savaşlarının başlamasının 100 yılında ölüme ve göçe zorlanmış milyonlarca Müslüman Türkün trajedisini dünyaya hatırlatacak.

##tgvideo##

Özellikle her nisan ayında ABD'de gündeme gelen Ermeni soykırımı iddialarına karşı Amerika ise Turkish Coalition of America (TCA) ve tarihçi Justin McCarthy, Balkan Savaşları'nın başlamasının 100. yılında özel haritalarla büyük bir organizasyona imza atacak. Tarih kitaplarında pek yer verilmeyen Osmanlı topraklarındaki 5 milyon Müslümanın acı göç hikayesini, harita olarak yayımlayan McCarthy, "Balkan Savaşları, modern Avrupa savaşları arasında en vahim sivil ölümlerinin yaşandığı savaş" diyerek Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkılış döneminde yaşanan ancak Batılı tarihçiler tarafından genellikle sadece Osmanlı'daki Hıristiyanlara odaklanılarak tek taraflı anlatılan göç konusunda madalyonun öteki yüzüne de dikkati çekti. McCarthy tarafından hazırlanan "Osmanlı İmparatorluğu'nda Zorunlu Göç ve Ölümler-Açıklamalı Harita"da, Osmanlı topraklarında, 1770-1923 yıllarında göç eden 5 milyon Müslüman tebanın yaşadığı göç gösteriliyor. Böylece, Osmanlı İmparatorluğu'nun dağılma sürecinin Ermeniler gibi sadece Hıristiyan nüfusu etkilemediğine, milyonlarca insanın acı ve zorluklar yaşadığına vurgu yapılıyor. nbsp;

Ölen Müslüman sayısı Hristiyanların 4 katı
Amerikalı tarihçi Justin McCarthy'in hazırladığı harita, Osmanlı topraklarında göçe zorlananların 5 milyonunun Müslüman, 1.9 milyonunun Hıristiyan olduğuna işaret ediyor. Böylece savaş ve iç çatışmaların acılarını, düşünüldüğünün aksine, daha çok Müslümanların yaşadığını gözler önüne seriyor. Haritada ayrıca, 1864-1922 yıllarında yaşanan savaş ve iç çatışmalar sırasında hayatlarını kaybeden Müslümanların sayısının, Hristiyanlara oranla 4 katı fazla olduğu belirtiliyor. Harita, aynı zamanda, 1864-1922 yılları arasında, Osmanlı İmparatorluğu'nun parçalanması sürecinde ölen 5 milyon Osmanlı Müslüman'a yönelik bir kayıt anlamına da geliyor.


DÜNYA
Kaynak: OZEL
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...