BM'nin 5 daimi üyesi sorgulanıyor

/ Kaynak: OZEL
BM'nin 5 daimi üyesi sorgulanıyor

KÜLTÜR - SANAT Haberleri  / OZEL

Uluslararası Hak İhlalleri İzleme Merkezi (UHİM)'nin yayınladığı kitapta; BM Güvenlik Konseyi Daimi Temsilcisi ABD, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin'in, işgallerde milyonlarca masum sivilin ölümüne sebep olduğunu açıkladı.

Merkezi İstanbul'da bulunan Uluslararası Hak İhlalleri İzleme Merkezi (UHİM); "Yirminci Yüzyılda BM Güvenlik Konseyi Daimi Temsilcisi 5 Devletin İşlediği Soykırım ve Katliamlar" isimli bir kitap yayınladı. Kitapta; "BM Güvenlik Konseyi Daimi Temsilcisi olan ABD, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin; bir taraftan dünyanın dört bir tarafında sürdürdükleri işgallerde milyonlarca masum sivilin ölümüne sebep olurken diğer taraftan dünyaya demokrasi ve insan hakları dersi vermeye çalışıyor" denildi. Kitapta, şu tespitlere yer verildi:


##tgvideo##




"Dünyada barışın teminatı olduğu iddiasındaki Birleşmiş Milletler Teşkilatı (BM), "adalet ve güvenliği, ekonomik kalkınma ve sosyal eşitliği, uluslararasında tüm ülkelere sağlamak" amacıyla 1945 yılında kurulmuştu. Ancak dünya, mutlak veto yetkisine sahip Güvenlik Konseyi Daimi Temsilcileri konumundaki beş ülke, ABD, İngiltere, Fransa, Çin ve Rusya'nın, bugüne kadar sayısız işgal, katliam ve soykırım gerçekleştirdiğine ve bunların hemen hepsini BM, NATO ve Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) gibi bağımsız kurumların desteğiyle sürdürdüğüne şahit oldu.
Bu beş 'adalet dağıtıcısı' ve 'demokrasi aşığı' devlet, dünyaya ahkâm kesip insan haklarını ihlal ettikleri gerekçesiyle bazı ülkeleri 'cezalandırırken'; bir taraftan da milyonlarca masum sivilin yaşamını yitirmesine sebep oldukları işgal ve soykırımları gerçekleştiriyorlar. İşte sözkonusu devletlerin; barışın, adaletin, güvenliğin teminatı olsun diye (!) kurdukları BM'nin çalışmalarına başladığı 1945 yılından bu yana gerçekleştirdikleri hukuk ve insanlık dışı uygulamalardan bazıları:


1944'te gerçekleştirilen ve 200 bin kişinin sürgün edildiği Kırım Sürgünü (Rusya).
1945'te başlayan ve 1.5 milyon insanın öldürüldüğü Cezayir Soykırımı (Fransa).
20. yüzyılın ortalarına kadar Tunus ve Çad'da devam eden işgal hareketleri (Fransa).
1950'li yılların başlarından itibaren Tibet'te sürdürülen soykırım ve asimilasyon politikaları (Çin).
1955-1975 yılların arasında devam eden ve 3 milyondan fazla insanın ölümüne neden olan Vietnam işgali (ABD).
1979-1989 yılları arasında süren ve 2 milyondan fazla insanın yaşamını yitirmesine sebep olan Afganistan işgali (Rusya).
1994 yılında Ruanda'da gerçekleşen ve 1 milyondan fazla insanın hayatını kaybettiği soykırım (Fransa).
1994 yılından bu yana Çeçenistan'da yüzbinlerce insanın ölümüne ve 1 milyona yakın sivilin vatanını terke etmek zorunda kalmasına neden olan soykırım hareketi (Rusya).
1995 yılında dünyanın gözü önünde işlenen Srebrenitsa katliamına göz yumulması (BM, NATO).
2001 yılında başlayan ve hala devam eden Afganistan işgali (ABD, İngiltere).
2003 yılında başlayan ve 1 milyondan fazla masum sivilin ölümüne neden olan Irak işgali (ABD, İngiltere).
2009 yılında Doğu Türkistan'da binlerce masum sivilin katledildiği Urumçi Olayları ve her yıl yüzlerce sivilin yaşamını yitirmesine sebep olan soykırım ve asimilasyon politikaları (Çin).
2011 yılında yaklaşık 50 bin sivilin yaşamını yitirmesine sebep olan Libya işgali (Fransa, ABD, İngiltere).
11 Eylül sonrası süreçte, savaş ya da terör suçuyla suçlanamadığı halde 'Yabancı Uyruklu Düşman Savaşçı' olarak tanımlanarak dünyanın dört bir tarafından getirilen insanlar için bir ölüm kampına çevrilen Guantanamo (ABD)."


"Bu devletlerin yargılanmasını istiyorum!"
Öte yandan, UHİM'in başlattığı, "Bu devletlerin yargılanmasını istiyorum!" kampanyası da devam ediyor. Kampanyayla ilgili olarak, "Bu ve daha başka pek çok işgal, saldırı, katliam ve soykırım hareketiyle bütün dünyayı tehdit eden bu uygulamalar, uluslararası hukuk mercileri, sivil yapılanmalar ve dünya devletleri tarafından sorgulanmalı ve sorumlular yargılanmalıdır. Hepsinden önemlisi, insanlığı uçuruma sürükleyen bu uygulamaların sorumlularının vicdanlarda yargılanması ve cezalandırılmasıdır.
Siz de, yukarıda hukuk ve insanlık dışı uygulamalarından bazıları verilen sözkonusu devletlerin suçlu olduğuna ve sorumluların yargılanmaları, BM, NATO ve UCM'nin yapısının yeniden düzenlenmesi gerektiğine inanıyorsanız; sizleri bu 'Hesap Sorma Hareketi'ne destek vermeye davet ediyoruz" deniliyor. UHİM, Tel: 0216 341 15 88 - www.uhim.org





KÜLTÜR - SANAT
Kaynak: OZEL
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...