HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Owen: Yeni bir AB kurulsun

Kaynak:
Owen: Yeni bir AB kurulsun

GÜNDEM Haberleri  / 

İngiltere eski Dişişleri Bakanı Lord David Owen, "Yeniden Yapılandırılan Avrupa" isimli kitabıyla tartışma konusu oldu. Owen, Türkiye ve İngiltere'nin başrolü oynayacağı yeni bir Avrupa Topluluğunun kurulmasını önerdi.



İngiltere Eski Dişişleri Bakanı Lord David Owen, piyasaya yeni çıkan "Europe Restructured" (Yeniden Yapılandırılan Avrupa) başlıklı kitabıyla bütün kıtada tartışma konusu oldu. Avrupa ülkelerini kapsayacak "Avrupa ortak pazarı" kurulmasını öneren Owen, radikal bir teklifte bulunarak bu yeni oluşumda Türkiye ve İngiltere'nin başrolü oynayabileceğini söyledi. Owen, "İzlanda'dan Türkiye'ye uzanacak ve Euro Bölgesi'ni de kapsayacak geniş katılımlı bir Avrupa ortak pazarı kurulması bölge için yeni bir ekonomik açılım olabilir" diye yazdı. Birçok uzman ve yazar, David Owen'ın kitabında ve önemli gazetelerde ele aldığı bu fikirlerinin tartışılması gerektiğini vurguladı.

AB'NİN BÜYÜK UTANCI
Lord David Owen'a göre yeni Avrupa modelinde Türkiye çok önemli bir yere sahip. Türkiye'nin son dönemde özellikle ekonomik alandaki kalkınmasından büyük övgüyle bahseden eski İngiliz bakan, "Türkiye'nin şimdiye kadar üye yapılmaması, AB için büyük bir utançtır" ifadelerini kullandı. Owen, İngiltere gibi Türkiye'nin de Almanya'nın istediği daha sıkı ve entegre bir AB yapısına girmeye ihtiyacı olmadığını ve bunu "kabul etmeyeceğini" düşünüyor. Owen, Türkiye'nin para birimi ve bankacılık gibi alanlarda problemlerini çözdüğünü hatırlatarak, "Dış politika ve güvenlik konularında da bölgede etkili bir güç haline gelen Türkiye, bunun AB tarafından kontrol altına alınmasını istemeyecektir" yorumunda bulundu.


TÜRKİYE AVRUPALI BİR ÜLKE
Ekonomik ve endüstriyel gelişim açısından Türkiye'yi "başlıca Avrupa ülkelerinden biri" olarak nitelendiren Owen kitabıyla ilgili kendisiyle konuşan The Times gazetesine şunları söyledi: "Avrupa Birliği, Almanya'nın kontrolünde "tek bir ülke birliğine" doğru hızla gidiyor. En kısa zamanda İngiliz seçmene iki soru sorulmalı: AB'de kalmak mı yoksa ayrılmak mı iyi? Euroya katılmak mı yoksa şimdiki gibi euro dışı kalmak mı iyi? AB üyeliğinin geleceğine ilişkin ülkedeki merkez partileri de kendi içlerinde büyük fikir ayrılıkları yaşıyor. Birliğe üyeliği geçmişten bu yana eleştiren muhafazakarlar içinde bile bu konuda tam bir konsensüs sağlanmış değil. Dolayısıyla, en akıllıca yol konuyu referanduma götürerek halka sormak. Söz konusu referandum sadece İngiltere'de değil, tüm AB üyesi ülkelerde yapılmalı. AB üyeliği ikilemi bir an çözülmeli."


GÜNDEM
Kaynak:
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...