Esad'a karşı birleşin

Esad'a karşı birleşin

GÜNDEM Haberleri

Kürt Federe Bölgesi Başkanı Mesud Barzani, Kürtlerin Suriye Ulusal Konseyine dâhil olmalarını istedi. Suriye Kürt Ulusal Meclisi de Barzani'nin "SUK'a katılın" teklifine sıcak bakıyor.

Suriye'deki Kürt gruplar, Irak'ın kuzeyinde toplantı üzerine toplantı yapıyor. Daha önce 10 Temmuz'da Kürt Federe Bölgesi Başkanı Mesut Barzani'nin girişimiyle bir araya gelen ve "Kürt Yüksek Konseyi" adı altında birleşen Kürt siyasi parti temsilcileri bir kere daha Erbil'de toplantı halindeler. nbsp;10 kişiden oluşan "Kürt Yüksek Konseyi'nin" üyeleri iki gündür Erbil'de hem Suriye'deki gelişmeleri hem de bundan sonra ortaya koyacakları tavrı tartışıyorlar. Mesut Barzani'nin daveti üzerine 5 Eylül'de Irak'a giden Kürtler, Suriye'nin kuzeyindeki olayları da tartışıyorlar. 16 siyasi partinin oluşturduğu Suriye Kürt Ulusal Meclisi ile PKK'nın siyasi uzantısı olan Demokratik Birlik Partisi'nin oluşturduğu "Suriye Halk Meclisi'nin" üyeleri kendi aralarındaki ihtilaflı konuları da masada. nbsp;

BARZANİ: SUK'A KATILIN
Edinilen bilgilere göre toplantının asıl amacıysa Kürtlerin; Suriye Ulusal Meclisi'ne katılımını sağlamak. Bu konuda tavrı açık olan Barzani, daha önce de Suriyeli Kürtlerin, "Diktatör Beşar Esad'a karşı direniş göstermeleri halinde her türlü desteği sunacağını" söylemişti. Önceki gün Barzani'nin en yakın adamlarından biri olan Fuat Hüseyin ile uzun bir toplantı gerçekleştiren Suriyeli Kürtler, dün de Barzani'nin Suriye'den sorumlu müsteşarı olan Hamit Derbendi ile bir araya geldiler. Her iki görüşmede de; Iraklı yetkililer, Kürtlere Suriye Ulusal Konseyi'ne dâhil olmaları konusunda telkinlerde bulunurken, kendi aralarındaki ihtilaflı konuları da halletmelerini istediler.


PYD AYAK DİRİYOR
Kürt Yüksek Konseyi'nde yer alan Kürt Ulusal Meclisi'nin üyeleri Barzani'nin önerisine sıcak bakıyorlar. Ancak PKK'nın Suriye'deki uzantısı olan PYD ise ayak diriyor. PYD, Barzani'nin bu gibi girişimlerle bölgenin tek lideri olmak için çaba gösterdiğini savunarak önerileri ret etmese de sıcak bakmadıklarını belli ediyorlar. Kürt Yüksek Konseyi üyesi Nasrettin İbrahim, gerçekleştirdikleri toplantılarla öncelikle kendi geleceklerini konuştuklarını söyledi. Daha önce almış oldukları kararları hayata geçirmeye çalışırken yaşanan aksilikleri de tartıştıklarını belirten Nasrettin İbrahim, Suriye Ulusal Konseyi (SUK) ile iletişime geçme ve diyalog yollarını görüştüklerini de vurguladı. İbrahim, şimdilik SUK'a dahil olma konusunda ise her hangi bir karar almadıklarını vurguladı. Suriye rejiminin Kürtlerin yaşadığı bölgeleri bombalamaya başlamasını da manidar bulduğunu vurguladı.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...