Bank Asya, evdeki dolarları bankaya getirecek

- Güncelleme:
Bank Asya, evdeki dolarları bankaya getirecek

Ekonomi Haberleri

İlk yurt dışı şubesini Erbil'de açan Bank Asya'nın Genel Müdürü Abdullah Çelik, "Oda dolusu paradan söz ediliyor. Milyon dolarlar evde. Kamyon gönderip para getiriyorlar. Bu paralar bankaya girecek" dedi

Bank Asya, nakit ekonominin ağırlıkta olduğu, bankacılık sisteminin gelişmediği Irak'a gitti. İlk yurt dışı şubesini Erbil'de açan Bank Asya, bölgeye kredi kartı ve ATM de götürecek. 7 milyon dolarlık sermaye ile Irak'ın güvenlik vahası olarak tanımlanan Erbil'de açan Bank Asya'nın Genel Müdürü Abdullah Çelik, bölgeyi çok önemli bankacılık faaliyetleriyle tanıştıracaklarını söyledi.

##tgvideo## nbsp;

Bölgede nakit ekonominin ağırlıkta olduğunu ifade eden Çelik, "Bir oda dolusu paradan söz ediliyor. Eve telefon ediyor. 'Hanım arabayı gönderiyorum, 3 milyon dolar gönder' diyor. Ticaret nakit işliyor" dedi. İnsanların 1991'de yaşadığı bankacılık krizinden sonra güven bunalamına girdiğini, nakit çalıştığını ifade eden Çelik, "Visa ve Master kart ile ilgili alt yapı gelişmemiş. Debit kart ve ATM alt yapısı yok. EFT yok. ATM kurulumu için hazır müşterilerimiz bekliyor. İnşallah yılbaşına doğru alt yapı hizmetlerini yaparsak kredi kartı, ATM olacaktır. Tabii tek Bank Asya'nın değil Visa ve Master kartların da bu işi üstleniyor olması gerekiyor. Ama ben kısa sürede geleceğini düşünüyorum" dedi.
Bölgenin genel yapısının katılım bankacılığına uygun olduğunu ve insanların ise faiz almama konusunda hassas olduklarını dile getiren Abdullah Çelik, şu an için ciddi boyutta olan faizsiz bankacılık yapan yerel banka olmadığına dikkat çekerek, ilerleyen dönemde Bağdat'ta da şube açabileceklerini söyledi.

'Taşıt ve konut kredisi vereceğiz'

Erbil'in güvenli bölge olduğunu, Türkiye ile ticari ilişkilerde önemli bir seviyeye gelindiğini anlatan Genel Müdür Abdullah Çelik, Irak'ın Türkiye'den ithalatının yıl sonu itibarıyla 12 milyar dolara ulaşacağını belirterek, "Kayıtlı 1300 Türk şirketi Kuzey Irak'ta faaliyette. Şimdilik biz halka inmek istiyoruz. Taşıt kredisi ve konut kredi ile başladık. Burada yeni konutlar var ve buna yönelik kredi çalışmaları yapıyoruz. Şu ana kadar kredi geri dönüşünde bir sorun yaşamadık. Taksitle taşıt alma kredi kullanma kültürü var. Ama konutta krediye henüz alışmamışlar. Şu ana kadar Erbil şubemizde 600 müşterimizin 100' ü ticari firmalar. Kalanı bireysel müşterilerden oluşuyor" diye konuştu. Çelik, mevduatta da 10 milyon dolar rakamına 1 yılda ulaşmayı hedeflediklerini anlattı. Türkiye'de yüzde 3.5 olan dolar mevduat faizinin Erbil'de yüzde 8 civarında olduğunu, mevduattan vergi alınmadığını belirten Abdullah Çelik, Lübnan bankalarının da bulunduğu ülkede Türk bankalarının daha fazla ilgi gördüğünü ifade etti.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...