Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

30 milyar dolarlık sahte ilaç vurgunu

- Güncelleme:
30 milyar dolarlık sahte ilaç vurgunu

GÜNDEM Haberleri

Afrika'da Sahra Çölü'nün güneyindeki ülkelerde ve Latin Amerika'da satılan ilaçların yüzde 40'ının sahte olduğu ortaya çıktı.

Küresel sahte ilaç ticaretinin yılda 30 milyar dolarlık gelir getirdiği belirlendi. Dünya Bankası ve uluslararası kamu sağlığı kuruluşlarının yaptıkları araştırmalarda, Afrika'da Sahra Çölü'nün güneyindeki ülkelerde ve Latin Amerika'da satılan ilaçların yüzde 40'ının sahte olduğu ortaya çıktı. Uzmanlar, ölüme bile sebep olabilen "kötü kalite" ya da "sahte ilaçların" piyasada rahatlıkla bulunduğunu ifade etti. Sahte ilaç ticaretini durdurmaya çalışan yetkililer, Washington'da biraraya gelerek hukuki çözüm yolları aradı. İlaç standartlarını belirleyen The United States Pharmacopeia kuruluşundan Doktor Patrick Lukulay, hammaddelerin farklı ülkelerden geldiği için ilaç güvenliğinin ancak uluslararası iş birliğiyle sağlanacağını belirtti. Dr. Lukulay: "Amerika'daki ilaçların aktif maddelerinin yüzde 80'i Hindistan ya da Çin'den geldiği için, Amerikan firmaları risk altında. Hindistan'da 10 binden fazla ilaç firması var. Hepsini takip etmek zor" dedi. Dünya Sağlık Örğütünden Michael Bates ise, "Küresel sahte ilaç ticareti çok karmaşık. Hükümetleri, bu meseleyi çözmeye yönelik kaynak ayırmaya ikna etmeliyiz" diye konuştu.Virginia George Mason Üniversitesi Terör, Uluslararası Suç ve Yolsuzluk Merkezi'nden Louise Shelley de şunları söyledi: "Uyuşturucu kaçakçılığına sahte ilaç ticaretinden daha fazla ağırlık veriyoruz. Halbuki sahte ilaçlar, uyuşturucu maddelere göre çok daha fazla sayıda insana zarar veriyor. Dünya Sağlık Örgütü, polis, tüketici hakları örgütleri ve sivil toplum birlikte hareket etmeli" dedi. ABD Gıda ve İlaç Dairesi Margaret Hamburg ise, "Bu ilaçların güvenlik, etkinlik ve kalitesini garanti edemezsiniz" diyerek gelinen noktayı gözler önüne serdi.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...