Bozdağ: Başkanlık sistemine geçeceğiz

/ Kaynak: İHA
Bozdağ: Başkanlık sistemine geçeceğiz

Politika Haberleri  / İHA

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, "Türkiye bir gün başkanlık sistemine geçecek ama doğru zamanda geçmesi ülkenin yararınadır" diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, başkanlık sisteminin Türkiye'de tanınmadığını, bazı kesimlerin de bu sistemin bilinmemesini ve tartışılmamasını istediğini söyledi. nbsp; nbsp;
nbsp; Yozgat Askerlik Şubesinin açılış törenine katılmak için Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile birlikte Yozgat'a gelen Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, açılış sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Başbakan Yardımcısı Bozdağ, başkanlık sistemi yeni anayasa yapılırken tartışılmasında fayda olduğunu belirterek, "Başkanlık sistemi Türkiye'de yeteri kadar tanınmadı, bazıları da bilinmemesini istiyor, tartışılmamasını istiyor. Bizim söylediğimiz şey; Türkiye 200 yıldır belki biraz daha fazla süredir sistem tartışması yapıyor. Onunu için bu sistem tartışmasını Türkiye'nin yeni anayasa yaparken yapmasında fayda var. Başkanlık sistemi, siyasi istikrarı temin eder; hesap verebilirlik bakımından da hesabın sorulabilmesi bakımından da netlik ifade eder" dedi. nbsp;
Bozdağ, şöyle devam etti: "Başkanlık sisteminin kendisi tek adamlık ve diktatörlük yönetimi olmasın diye ortaya çıkmış bir sistemdir; çıkış gayesi bunları önlemektir. Başkanlık sisteminin gerçek niteliklerini taşıyan uygulama Amerika'dadır. Orada tam yasama yürütme kuvvetler birbirinden ayrı birbirine karşı tarafsız ve bağımsızdır. O yüzden yanlış örnekler üzerinden doğru sonuçlar elde edemeyiz. Radikal grupların veya marjinal siyaseti takip edenlerin, toplumun yüzde 51,1 oyunu alarak iktidara gelme imkanı yok. O yüzden marjinal fikir sahipleri, marjinal gruplar, marjinal siyaset üretenler, radikal ekipler veya siyasal olarak bu çoğunluğu elde edemeyeceklerini düşünenler, bu sisteme karşı çıkıyor. Türkiye bu sistemi tartışacak, ben inanıyorum bir gün bu sisteme geçecek ama diyoruz ki, doğru zamanda geçsin, yani gecikerek değil zamanında geçmesi Türkiye'nin yararınadır."

Politika
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...