Tutuklu BDP'li vekil için formül arayışı

Tutuklu BDP'li vekil için formül arayışı

Politika Haberleri

Yargıtay'ın 2 yıl bir ay hapis cezasını onayladığı BDP destekli tutuklu milletvekili Kemal Aktaş'ın milletvekilliğinin düşmemesi için AK Parti'nin üçüncü yargı paketinde düzenleme yapacağı belirtildi. Hükmün açıklanmasının geriye bırakılmasındaki sınır 3 yıla çıkarılırsa, sadece Aktaş değil, aynı durumda olan herkese "örtülü bir af" gelecek. 3 yıl ve altında hapse mahkum edilenler hakkındaki dosyalarda mahkemelere iade edileceği için bu kişilerin cezaevinden çıkmasının yolu açılacak.

AK Parti tarafından yapılan çalışmaya göre üçüncü yargı paketinin görüşmeleri sırasında bir önerge verilecek. Önerge ile Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) hükmün açıklanmasının açıklanmasının geri bırakılması ilişkin hükümler içeren 231'inci maddesinde değişiklik yapılacak. Hükmedilen ceza 3 yıl ve altı ise hakim sanık hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verebilecek. Mevcut maddeye göre 2 yıl ve altı hapis cezaları için hükmün açıklanmasının ertelenmesi kararı verilebiliyor.

AKTAŞ'I KURTARMA FORMÜLÜ
Cezaevinde milletvekili seçilen Aktaş, yaptığı bir konuşma nedeniyle 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırıldı. Yargıtay, Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen cezayı onadı. Böylece Aktaş'ın milletvekili seçilme yeterliliği ortadan kalktı. Yargıtay tarafından onanan karar yerel mahkeme tarafından TBMM'ye gönderildi. Kararın okunması ile birlikte Aktaş'ın milletvekilliği düşeceği için TBMM Başkanlığı fezlekeyi bir süredir bekletiyor. Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasında ceza sınırı 3 yıla çıkması lehte bir hüküm olduğu için geriye yürüyecek. 2 yıl 1 yıl hapis cezasına çarptırılan Aktaş ile ilgili dosya tekrar görüşülmek üzere yerel mahkemeye iade edilecek. Böylece Aktaş'ın hakkındaki karar ortadan kalktığı için fezlekenin geçerliliği kalmayacak ve milletvekilliği düşmeyecek.

CEZAEVİNDEN ÇIKMA YOLU AÇILACAK
Hükmün açıklanmasının geriye bırakılmasındaki sınır 3 yıla çıkarılırsa, sadece Aktaş değil, aynı durumda olan herkese "örtülü bir af" gelecek. 3 yıl ve altında hapse mahkum edilenler hakkındaki dosyalarda mahkemelere iade edileceği için bu kişilerin cezaevinden çıkmasının yolu açılacak. nbsp;

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...