Balkan Savaşı'nda kadınlarımız

Balkan Savaşı'nda kadınlarımız

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

Dârülfünun konferans salonundaki toplantıya 4-5 bin kadın katılır. Salon ağzına kadar dolar. Oldukça muhtevalı ve heyecanlı konuşmalar yapılır.

2012 yılı Balkan Savaşları'nın başlamasının 100. yılı olması sebebiyle, yayınevleri konuyla ilgili önemli kitaplar yayınlıyor. Bunlardan biri de Ötüken Neşriyat'tan çıkan, Prof.Dr. Şefika Kurnaz imzalı "Balkan Savaşında Kadınlarımız" isimli kitaptır. Kitabın arka kapak yazısından: nbsp;
"Balkan Savaşı (1912) insanlarımız arasında büyük bir paniğe yol açar. Kadınlar tarafından kurulan yardım dernekleri, cephedeki askerlere para, eşya veya gönüllü hastabakıcılık yardımını organize ederler. Böylece, sosyal hayattaki kadın faaliyetleri yeni bir boyut kazanır.

##tgvideo##

Bu faaliyetlerden birisi de Müdafaa-i Millîye Cemiyeti Hanımlar Heyeti tarafından gerçekleştirilmiştir. nbsp;
Heyet, 8 ve 13 Şubat 1913 tarihlerinde Dârülfünun konferans salonunda kadınların konuşmacı ve dinleyici olarak katıldıkları iki toplantı düzenler. Konuşmacılar arasında Halide Edip, Fatma Aliye, Nigâr Hanım, İhsan Raif gibi meşhur isimler de vardır. nbsp;

Toplantıya 4-5 bin kadın katılır. Salon ağzına kadar dolar. Oldukça muhtevalı ve heyecanlı konuşmalar yapılır. Bunun sonucunda önemli miktarda yardım toplanır. Toplantıda, yapılan konuşmaların kitap halinde yayınlanması kararlaştırılır. Bu kitapta bu konuşmaların yeni harfle çevirisi verilmiştir."

İstanbul gözyaşına boğuldu
Balkan savaşları sürerken dönemin ünlü kadınlarının yaptığı duygusal konuşmalarla İstanbullular gözyaşına boğulur. İşte o toplantının mimarlar: Rukiye Yunusova, Ümmü Gülsüm Kemalova, Tevfik Nahit, Enver Bey (Paşa), Meryem Yakupova, Şerif Ahmet Canef.

Kitapta yer alan bilgilere göre toplantının mimarı göre bu dört kadın (Ümmü Gülsüm Kemalova, Rukiye Yunusova, Meryem Yakubova, Meryem Pataşova); Kazan, Petersburg, Taşkent ve Rostoflu bu dört Türk kızı, Petersburg Dârülfunûnu'nda sırasıyla riyaziyat, ilm-i ruh ve terbiye, tıp eğitimi alan öğrenciler... Gülsüm Kemalova Çistay'lı merhum Zâkir İşan Efendi'nin kızıdır. Bu dört üniversite öğrencisi Rusya'dan Hilâl-i Ah- mer'e yardım etmek ve Türkiye'deki hanım kardeşlerini uyanışa çağırmak amacıyla gelirler, Balkan Savaşı'nda beş ay süreyle Hilâl-i Ahmer'in Kadırga nbsp;Hastanesi'nde hastabakıcılık yaparlar. nbsp;

Kadırga Hastanesi'ni ziyaret eden Enver Bey (Paşa), bu dört hanıma, gösterdikleri insaniyet ve kardeşlikten dolayı samimi teşekkürlerini belirtir. Ötüken Neşriyat: 0212 251 03 50

Eli silah tutan erkekler cepheye gider
Sırp, Bulgar, Rum, Arnavut ve Karadağlılar'ın milliyetçilik akımının yayılması ve bazı büyük devletlerin kışkırtmasıyla nbsp;Osmanlı'ya karşı ayaklanıp savaş açtıkları süreçte, 1877-1878 Osmanlı Rus Savaşı ve 1912-1913 Balkan Savaşları ile Balkanlar Osmanlı'dan kopar.

Bu kopuş sırasında yaşanan savaşlarda eli silah tutan Türk ve Müslüman erkekler vatanlarını, namuslarını kurtarmak amacıyla cephelere koşarken arkalarında savunmasız yaşlılar, analar, hamile taze gelinler ve her yaştan çocuk bırakmak zorunda kalmışlardır. Erkekler savaşta bin türlü vahşetin içinde şehitliğe ererken arkada açlık, korku ve gözyaşıyla bıraktıkları kişiler, asırların görmediği soykırımı ve sürgünü yaşarlar.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...