Keçilere klimalı serinlik

/ Kaynak: İHA
Keçilere klimalı serinlik

TÜRKİYE Haberleri  / İHA

Serin iklim hayvanı olan İsviçre'nin Sanen Keçileri Adıyaman'ın bunaltıcı sıcaklarından klima ile korundu.

nbsp;Anavatanı İsviçre olan Sanen Keçileri Adıyaman'ın kavurucu sıcağından klimalarla korunuyor. Yaklaşık 7 yıl önce hobi olarak başladığı Sanen keçi yetiştiriciliğinin 3 yıldan beri ticaretini yapan İşletme Sahibi Növfel Bozdoğan, soğuk iklime alışkın olan keçileri serinletmek için çareyi klimada buldu. Yaklaşık 500 adet keçinin bulunduğu Camgazi Barajı yakınlarındaki çiftlik, merkezi sistem klima ile soğutuluyor. Hava sıcaklığının 44 dereceye kadar çıktığı Adıyaman'da, insanlar gibi hayvanlarda klimasız yaşayamaz hale geldi. Geçen yıl günde yaklaşık 10 saat çalışan klimalar bu yıl günde en az 20 saat çalıştırılıyor. Etrafı yarı açık olan çiftliğin tavan kısmı merkezi klima sistemiyle serinletiliyor. Keçiler soğuk havanın geldiği kısımlarda duruyor. Növfel Bozdoğan, İsviçre'nin soğuk ikliminden gelen Sanen keçilerinin Adıyaman'ın sıcak iklimine alışamaması üzerine çareyi klimalarda bulduğunu ve üç yıldan beri klimalarla soğutma yaptığı fakat geçen yıllarda günde 100 çalıştırırken, bu yıl klimaların en az 20 saat çalıştırıldığını kaydetti. nbsp;

##tgvideo##

Bozdoğan, "Biz bunu hobi ile başlattığımız için bunun önceden çok fizibilitesini yapamadık. Soğuk iklim keçisi olduğu için aslında bu Çelikhan ilçesinde olabilirdi. Balıkesir, Çanakkale, Bolu gibi illerimizde çok yaygın bir şekilde yetiştiriliyor. Adıyaman'a getirdiğimiz zaman sıcaklara dayanamadı hayvanlar. Sıcaklara dayanamadığından dolayı da biz tesisimize klima taktık. Klima ile soğutmaya başladık ve başarılı olduk. Hayvanların her gecen gün süt verimi arttı. Adıyaman'da 42-44 derece sıcaklık var. Sulu klimalarla tesisin içerisini soğutmaya çalışıyoruz ve bunda da muvaffak olduk. Gecen sene günde 10 saat çalışıyordu şuanda günde 20 saat çalışıyor. Gece geç saatlere kadar bu klimalar içeriye devamlı soğuk hava üflüyor. Böylelikle de keçiler rahat etmiş oluyorlar; strese girmiyorlar. Bunlarda aynı insan gibi canlı varlık. Bunlar susadığı zaman strese girer, aşırı sıcaklıktan strese girer, bakıcı değiştiği zaman strese girer. Strese girdiği zamanda bunların süt verimleri düşer. Şuan süt verimi iyi" dedi.

TÜRKİYE
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...