HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Osmanlı sosyal medyada

Osmanlı sosyal medyada

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

YÜZYILLARA yayılan Osmanlı İmparatorluğu'nun tarihi, 'Osmanlı Zaman Tüneli' ile Facebook'a taşındı. Önemli bilgiler, fotoğraf ve video ile destekleniyor


#
#



Dijital ajans Krombera, Osmanlı İmparatorluğu'nun yüzyıllara yayılan tarihini Facebook'a taşıdı. Osmanlı Zaman Tüneli, Osmanlı İmparatorluğu'nun 1299'da başlayan ve 1923 yılında Cumhuriyet'in ilanına kadar süren tarihini kronolojik bir şekilde aktarıyor.
Sayfada, başta Osmanlı İmparatorluğu'nun kuruluş, yükselme, duraklama, gerileme ve dağılma dönemlerinde gerçekleşen savaşlar, ayaklanmalar ve anlaşmalar olmak üzere bütün önemli olaylar, görsellerle desteklenerek Facebook kullanıcılarına sunuluyor. İşte, Osmanlı ile ilgili sayfada yeralan ilginç bilgilerden birkaçı:
Dünyada ilk tüketici haklarını koruyan kanun, ilk gıda maddeleri nizâmnâmesi, ilk standartlar kanunu ve ilk çevre nizâmnâmesi II. Bâyezid devrinde oluşturulan Bursa, İstanbul ve Edirne İhtisâb Kanunnâmeleridir. Bu kanunlar, hem Osmanlı örf âdetlerini ve hem de İslâm hukukunu çok iyi bilen Mevlânâ Yaraluca Muhyiddin tarafından 1502 ile 1507 tarihleri arasında hazırlanmıştır.
Bugün Arnavutluk'ta "Türk" kelimesi doğruluk, dürüstlük, yiğitlik, efendilik ve hak bilirlik manalarına gelmektedir.
Hatta bazı Arnavutlar'ın kendi aralarında bile yemin ederken: "Doğru söylemiyorsam Türk olmayayım!" diyerek birbirlerini inandırmaya çalışırlar.
Tarihin en kısa savaşının Osmanlı İmparatorluğu - Macaristan Karllığı arasında gerçekleşip yalnızca iki saat süren Mohaç Meydan Muharebesi olduğunu biliyor muydunuz?
Osmanlı Zaman Tüneli'ne ayrıca, Facebook kullanıcıları katkıda bulunabiliyor. Kullanıcıların sayfada yer alan içerik ekleme formu aracılığıyla gönderdikleri içerikler, Krombera tarafından onaylandıktan sonra yayına alınıyor. Güncellemeleri takip etmek için sayfayı 'Beğen'menin yeterli olduğu Osmanlı Zaman Tüneli'nin web adresi: facebook.com/osmanlizamantuneli

Kaşıkçı Elması'nın nereden geldi?

Sayfada, Topkapı Müzesi'nde sergilenen Kaşıkçı Elması hakkında şu bilgiler veriliyor: 1774 yılında bir Fransız subayı tarafından Hindistan'dan satın alınıp Fransa'ya götürülen elmas, Napolyon'un annesi tarafından satın alınmıştır. Napolyon sürgüne gönderildiği zaman elmas Tepedelenli Ali Paşa'ya satılır. Tepedelenli Ali Paşa öldürülünce Kaşıkçı Elması Osmanlı hazinesine devredilmiştir.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...