Esad'ın vadesi beklenenden kısa

Esad'ın vadesi beklenenden kısa

GÜNDEM Haberleri

Türkiye Platformu programına konuk olan Prof. Dr. İlter Turan, Ulusal Güvenlik Binası'nı hedef alan intihar saldırısının, Esad rejiminin görevde sanıldığı kadar uzun kalamayacağını ortaya koyduğunu söyledi. Başta Doğu Akdeniz olmak üzere, bölgede güç gösterisine giren ülkeler arasında bir savaş tehlikesi görmediğini belirten Prof. Dr. Turan, hem ABD'nin, hem de Avrupa ülkelerinin ekonomik krizden dolayı savaşa girmekten kaçınacaklarını kaydetti.

TGRT HABER TV'de, Türkiye Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak'ın hazırlayıp sunduğu Türkiye Platformu programına konuk olan nbsp;İstanbul Bilgi Üniversitesi Siyasal Bilimler öğretim üyesi Prof. Dr. İlter Turan, önemli tespitlerde bulundu. Turan, nbsp;Şam'da dün Suriye Savunma Bakanı Davud Rucha ve Esad'ın eniştesi Asıf Şevket'in de aralarında bulunduğu 15 kişinin öldüğü saldırının nbsp;Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya Lideri Vladimir Putin ile görüşmesinin hemen öncesine rastlamasının tesadüf olabileceğini kaydetti. Buna karşın, Esad'ın kalbini hedef alan bu saldırının dönüm noktası mahiyetinde olduğuna işaret eden Prof. Dr. Turan, "Çünkü Esad şimdiye kadar geniş kitlelerin kendisi ile olduğunu savunuyordu. Giderek Esad'a karşı olan güçler ağırlığını koymaya başladı ve olaylar giderek Esad'ı çevreliyor" dedi.

##tgvideo## nbsp;

RUSYA-ÇİN-İRAN İTTİFAKI BOZULABİLİR Mİ?
Prof. Turan, Esad'ın güç kaybını ortaya koyan bu saldırının ardından Suriye'nin durumuna göre vaziyet alan ülkelerin de yeniden değerlendirme yapacağını belirtti. Turan, Esad'ı destekleyen Rusya, Çin ve İran ile ilgili şu değerlendirmeyi yaptı; "Rusya 'süper güç' olma konumunu yitirmenin travmasını henüz
atlatamadı. Gereksiz güç gösterilerinde bulunuyor. Ortadoğu'da kaybettiği etkiyi telafi etmek istiyor. Ayrıca dünyanın sadece Batı'nın zihniyeti ile şekillenmesini önlemeye çalışıyor. Bunun için de olmadık ittifakların içine giriyor. Ayrıca kendi halkına kabul edilebilir şeyler yapmayan bir rejimi destekler konuma düşüyor. Çin ise, aslında Rusya kadar etkili değil. Çünkü Çin, kendi refahını Batı ile işbirliğine borçlu. İran'ın ise iktisadi durumu çok kötü. Ülkede enflasyon çok yüksek. Rejim halka refah sunmuyor. Diplomatik mücadele veren İran, yeterli iktisadi kaynağı aktaramıyor."

"SAVAŞ TEHLİKESİ YOK"
Başta Doğu Akdeniz olmak üzere, bölgede güç gösterisine giren ülkeler arasında bir savaş tehlikesi görmediğini belirten Prof. Dr. İlter Turan, hem ABD'nin, hem de Avrupa ülkelerinin ekonomik krizden dolayı savaşa girmekten kaçınacaklarını kaydetti. Batı'nın gerileme sürecinde olduğuna vurgu yapan Turan, Arap Baharı'nın ABD ve AB ülkelerini saran küresel ekonomik krizle aynı döneme rastlamasının ise tesadüf olduğu düşüncesini dile getirdi.

RUSYA NEDEN BELGE VERMEDİ?
Moskova'daki Erdoğan-Putin buluşmasını da yorumlayan Turan, ortak basın toplantısında liderlerin yüzündeki ifadeden, görüşmelerin soğuk geçtiği izlenimi edindiğini söyledi. Erdoğan'ın, Suriye'nin düşürdüğü iddia edilen Türk savaş uçağı ile ilgili Rusya'nın belge vermediği açıklamasına da değinen Turan, "Mutlaka Rusya'nın saldırıda parmağı olduğunu düşünmemiz gerekmez. Rusya'nın teknolojisi, düşen uçağımızla ilgili bilgi toplamaya yeterli olmayabilir. İkinci ihtimal, temin ettikleri mükemmel bilgileri, ellerindeki teknolojinin ortaya çıkmasını engellemek için gizlemiş de olabilirler ama ben birinci ihtimalin geçerli olduğunu düşünüyorum" görüşünü dile getirdi.

HAS PARTİ-AK PARTİ BİRLEŞMESİ NE GETİRİR?
Siyasi bilimler profesörü olarak Türkiye'nin iç gündemine ilişkin soruları da cevaplayan İlter Turan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Numan Kurtulmuş'a yaptığı "birleşme" davetinin gayet doğal olduğunu ifade etti. Turan, "Birbirine çok yakın düşünceleri paylaşanların, ayrı partilerde örgütlenmek yerine, aynı parti içinde, nüans farkı olan gruplar halinde bulunması daha tabiidir" diye konuştu. Turan, Erdoğan'ın bu daveti "oy kaybını telafi amacıyla" yaptığı iddiasının ise gerçekçi olmadığını vurguladı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...