Bağış: Rumlar bıkkınlık verdi

/ Kaynak: AA
- Güncelleme:
Bağış: Rumlar bıkkınlık verdi

Dünya Haberleri  / AA

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış AP Türkiye raporunu değerlendirdi. Bağış "Olumlu gelişmeler görülmemiş, Rumlar artık bıkkınlık verdi" dedi

nbsp;



AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, dün Avrupa Parlamentosunda yayınlanan Türkiye raporuyla ilgili, "Türkiye karşıtı parlamenterlerin aşırı sayıda verdiği olumsuz önergelerle raporun dengesini bozmaya çalıştıklarına bir kez daha şahit olduk" dedi.
İngiltere'nin başkenti Londra'da temaslarda bulunan Bağış, Intercontinental Otel'de basın toplantısı düzenledi. nbsp; Avrupa Parlamentosunda dün yayınlan ve Dış İlişkiler Komisyonunda kabul edilen Türkiye raporunun Mart ayı sonunda genel kurula sunulacağını belirten Bağış, raporun 12 Ocak'taki birinci okumasında 416 önerge verildiğini hatırlattı. 416 önergenin, 6 tanesinin aynen verildiği şekliyle ikinci okuma sonrası dün Dış İlişkiler Komisyonunda kabul edildiğini kaydeden Bakan Bağış, şöyle konuştu: nbsp; "Raporun toplam 31 maddesinde ise farklı değişiklik önergeleri birleştirilerek ortak bir metin üzerinde mutabık kalındı. Bu süreçte, Avrupa Parlamentosunun özellikle Türkiye karşıtı parlamenterlerin, aşırı sayıda verdiği olumsuz önergelerle raporun dengesini bozmaya çalıştıklarına bir kez daha şahit olduk.
nbsp; Her sene maalesef bu olayla karşılaşıyoruz. Farklı siyasi partiler birbirleriyle adeta at pazarlığı yaparcasına, siz bizim önergemize destek verin, biz sizin önergenize destek verelim anlayışı içerisinde bazen çok mantıksız, çok saçma bir takım önergelerin de bu raporlara girebildiğini görüyoruz." nbsp; Bağış, özellikle Güney Kıbrıs Rum yönetimi temsilcilerinin, Türkiye'de son 10 yılda gerçekleştirilen reformları görmemezlikten gelerek, siyasi açıdan kritik konuları oyuncak haline getirmeye çalışmalarının bıkkınlık vermeye başladığını ifade etti.
nbsp;
"Oomen-Ruijten'e teşekkür göndermek istiyorum"
nbsp;
nbsp; Bakan Bağış, "Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye raporları katılım sürecine katkı sağlamak bir yana, Türkiye düşmanları ve karşıtlarının kinlerini kusmaya çalıştıkları bir belgeye dönüşmeye başladı. Buna rağmen raporun ana metnini kaleme alan Sayın Ria Oomen-Ruijten'e buradan teşekkürlerimi göndermek istiyorum. İlk defa kendisi, ana metinde, ilk taslağında, Türkiye'nin terör konusundaki hassasiyetlerini çok net vurgulayan ve AB üyesi ülkeleri, AB Komisyonunun Türkiye'nin terörle mücadelesine daha fazla destek vermesine çağıran cümlelere yer vermesi iyi niyetinin, samimiyetinin bir göstergesiydi" diye konuştu.
Rapor konularına göre incelendiğinde 461 önergeden 195 tanesinin siyasi kriterler, yargı ve temel haklar konularıyla ilgili olduğunu belirten Bağış, 48'inin müzakere süreci ve katma protokol, 38'inin Kıbrıs konusu ve 29'unun Türkiye'nin komşuluk ilişkileriyle ilgili olduğunu ifade etti.
Bağış, iltica ve vize konularında 24, terörle mücadele konusunda 15 ve yeni anayasa çalışmaları hakkında 14 önerge verildiğinin görüldüğünü söyleyerek, Türkiye-AB ilişkilerinin önemli ve etkili ayağı olan mali işbirliği konuları hakkında ise sadece 5 önerge verildiğini kaydetti. nbsp; Egemen Bağış, Ria Oomen-Ruijten'in objektif olma çabalarına karşın verilen önergelerle raporun dengesinde bazı bozulmaların gerçekleştiğini belirtti.
nbsp;
"Sayın Başbakan'la ilgili de buna benzer birçok fezleke var"
nbsp;
Değişiklik önergelerin biri sonucunda "hükümet ile muhalefet arasında yapıcı bir işbirliği olması gerektiği, bu kapsamda ana muhalefet partisi lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun dokunulmazlığının kaldırılmasına yönelik verilen fezlekenin kaygı verici olduğunun" belirtildiğini söyleyen Bağış, sözlerini şöyle sürdürdü: nbsp; "Sayın Kılıçdaroğlu ile ilgili belki böyle bir fezleke var ama Sayın Başbakan'la ilgili de buna benzer birçok fezleke var. Yani Türkiye'de Sayın Kılıçdaroğlu'na yönelik değil, hemen hemen birçok milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılmasına yönelik fezlekeler var. Bunları tutup da Avrupa Parlamentosunda sanki Türkiye'de siyasilere hiçbir özgürlük yokmuş, ifade özgürlükleri yokmuş gibi bir hava vermeye çalışmak gerçekten bizi üzüyor." nbsp; Fezlekeleri hazırlayanların yargı organları olduğunu vurgulayan Bağış, hukukun üstünlüğü çerçevesinde yargı organlarına müdahalenin söz konusu olmadığını belirtti.
nbsp;
"Kıbrıs Rum yönetiminin şımarıklığının ispatı"
nbsp;
Karadağ'ın müzakere süreci başlatılırken, AB üyesi ülkelerin oy birliğiyle yeni bir karar aldığını anımsatan Bağış, 33 faslın içerisinden 2'sini öne çekerek 23'üncü ve 24'üncü fasıllar açılmadan diğer fasılların açılamayacağına yönelik karar alındığını ifade etti. Bu kararın altında Güney Kıbrıs Rum yönetiminin de arasında bulunduğu 27 AB üyesi ülkenin imzası olduğunu söyleyen Bağış, şunları kaydetti:
nbsp; "Bu kararı aldıktan sonra hala Güney Kıbrıs Rum yönetiminin Türkiye'nin müzakere sürecinde 23 ve 24'üncü fasıllar üzerine koyduğu vetoları kaldırmaması kendi başına bir çelişkidir. Bir yandan diyeceksiniz ki bütün aday ülkeler önce bu fasılları açmalı, öte yandan da 13 faslı açmış bir ülkenin açmaya hazır olduğu halde 23 ve 24'üncü fasılları açmayı engellemeye kalkmak aslında Kıbrıs Rum yönetiminin şımarıklığının en bariz ispatıdır."

Dünya
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...