Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Ergün: Petrol değil ARGE

/ Kaynak: İHA
- Güncelleme:
Ergün: Petrol değil ARGE

Ekonomi Haberleri  / İHA

İzmir'de Bilim Sanayi ve Teknoloji bakanı Nihat Ergün "Biz petrol ya da doğal gaz kaynaklarımızla zengin olamayacağımıza göre. Bizim ihtiyacımız olan yerin altında değil,yerin üstünde;kafamızda. Yerin ne kadar derinliklerine inersek,inelim. Bunların ne kadar kafa yorarsak, ne kadar ARGE yaparsak o kadar zengin olacağız. Bizim başka bir zenginlik kaynağımız yok" diye konuştu.


İzmir'de Bilim Sanayi ve Teknoloji bakanı Nihat Ergün TÜSİAD'ın "Türkiye Sanayisi ve Sektörel Yaklaşımlar:Kimya Sanayi Stratejisi" seminerine katıldı. Sektörün öncüleri ile bir araya gelen Bakan Ergün; "Biz petrol ya da doğal gaz kaynaklarımızla zengin olamayacağımıza göre. Bizim ihtiyacımız olan yerin altında değil,yerin üstünde;kafamızda. Yerin ne kadar derinliklerine inersek,inelim. Bunların ne kadar kafa yorarsak, ne kadar ARGE yaparsak o kadar zengin olacağız. Bizim başka bir zenginlik kaynağımız yok" diye konuştu.

Kimya sektörünün ihracatı ile ithalatı arasında açık olduğunu vurgulayan Bakan Ergün, kimya endüstrisini geliştirmek adına atılan her adımın dünya sektörlerindeki dünya girdi oranını arttırmaya yol açacağını söyledi. Bakan Ergün; bölgesel teşvik kapsamından bazı teknolojik ve onkolojik ilaçların üretiminde 5. Bölge teşvikinden yararlanacağını bildirerek;şunları konuştu: " Bölgesel teşviğin kapsamında bazı teknolojik ve onkolojik ilaçların üretimi 5. bölge teşvikinden yararlanılacaktır. Büyük ölçekli yatırım teşviklerinden de yararlanılacaktır. Bakanlığımızdan ARGE desteği alan bölgelerde 5. teşvik sisteminden yararlanmış bölgeler olacaktır. Petrol aramalarımız devam edecek, fakat bulmamız, bizi petrol zengini, doğalgaz zengini yapmayacağına göre. Bunların türevlerine odaklanmalıyız. Bunlar yerin altında değil yerin üstünde yani kafamızda. Yerin ne kadar derinliklerine inersek inelim. Kafayı ne kadar yorarsak, ne kadar ARGE yaparsak o kadar zengin olacağız. Bizim başka bir zenginlik kaynağımız yok. Alın teri de önemli, fakat asıl önemli olan akıl teridir. Bunun ne kadar önemli olduğu ortadadır. Biz ancak akıl teriyle ilerleyebiliriz. Biz akla ve aklın terine yeteri kadar önem veriyor muyuz? Ona ne zaman önem verirsek biz o zaman tamam oluruz."
"İZMİR'İN ARGE ODAKLI YATIRIM YAPMASI GEREKİYOR"
Bu sebeple ARGE odaklı yatırımlara önem vermenin yararlı olacağını vurgulayan Bakan Ergün,teşvik sistemi ile ilgili İzmir'in avantajlı olduğunu vurguladı ve ekledi; " ARGE'ler 5. bölge teşviklerinden yararlanılacaktır. Komşu bölgelerin daha iyi teşvik yatırımının olmasına şikayetçi oluyorlar. Fakat İzmir gibi bir yerin ARGE odaklı yatırımlara yönelmesi lazım. O zaman durum farklılaşıyor. İzmir 6. bölge yatırımı alabilir. Her yerin stratejik yatırım yada arge yatırım çekme olanağı var mı?Yok.Fakat İzmir'in var. İzmir'in bunu iyi değerlendirmesi lazım. Önümüzdeki dönemde iyi yatırımlar yapılacağına inanıyorum. Eylem planının devreye girmesi sektörde önemli sonuçlar doğuracaktır."
Sektördeki mevcut durumu tespit etmeye yönelik çalışmaları yaptıklarını belirten Ergün, hazırladıkları belgenin genel amacının yüksek katma değerli, çevreye ve insan değerlere değer katmak ve Dünyada söz sahibi olmak olduğunu aktardı. Ergün,bu amaçlarına ulaşmak için 37 farklı eylem haddi koyduklarını açıklayarak,bir kısmını şöyle anlattı; " İlk öncelikle hedefimiz sektördeki katma değeri yüksek ürünlerin üretimini ve katma değerini arttırmaktır.Bunun için kümelenme faaliyetlerine gireceğiz. Kümelenme faaliyetlerine dair özel destek faaliyetleri oluşturuyoruz. Suudi Arabistan gibi ülkelerle yakın iletişim kurmak ve ülkemizin olanaklarını onlara anlatmak istiyoruz. Organik sektör sanayimize dönük çalışmalarımızı yapmak için özel kimya ihtisas organize sanayi bölgelerini oluşturacağız.Bunları teşvik etmek istiyoruz.ARGE yatırımları öncelikli ve rekabet gücünü ilerleteceğiz. Kimya sektörünün yoğun olduğu şehirlerimizde sektörün, her kademe ihityaç duyduğu kişiler yetiştirmek ve bunlara uygun meslek okullarını açacağız. Devletin kendi meslek liselerindeki harcamaların sektörün ihtiyacı olan iş gücünü yetiştirmek. ARGE çalışmalarını tetikleyecek meslek liselerinin oluşumuna katkı sağlanabilir. Bireysel olarak da bunları yapmak mümkün. Tüm paydaşları bir araya getirecek, sektör analizi oluşturmak gerekiyor. Kimya sektörünün daha fazla pay almasını sağlayacak bir portalı hazırlamak. Yerli ürünlere yönelik kapsamlı çalışmaları yürütmek istiyoruz"
Bakan Ergün; sözlerini şöyle sürdürdü; "Ben belgenin hazırlık aşamasında olduğu gibi uygulama aşamasında da sektörle birlikte el ele verereke ihracat ve ithalatı bir araya oluşturulacak bir sektörünün ortaya çıkarılacağını düşünüyorum. Daha da ilerleyecek. Türkiye'nin hukuku bu ilerlemenin zeminini oluşturacak." diye konuştu.
"BİZİM TOPRAKLARIMIZI PARÇALAMAK MÜMKÜN DEĞİL. İSTESEKTE BÖLÜNEMEYİZ. İSTESEKTE BÖYLE BİR BÖLÜNMENİN FORMÜLÜ YOK."
İzmir'de, TÜSİAD'ın programına katılan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'nin terörle bölünemeyeceğini söyledi.
Türkiye'nin ekonomik olarak büyük yol katettiğini söyleyen Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, ülkelerin rekabet alanı içerisinde sadece ekonomik durumlarının yer almadığının altını çizerek terör olaylarına vurgu yaptı. Bakan Ergün, konuşmasını şöyle sürdürdü; "Ne yazık ki bugün ülkelerin rekabet alanı içerisinde sadece ekonomik anlamdaki durumları yer almıyor. Ülkenin rekabetini azaltmak için terör olayları gerçekleşiyor. Artış gösteriyor. Bunun temel amacı ülkemizdeki toplumsal bütünlüğü ilerlemeyi tahrip etmektir. Türkiye terörlü ya da terörsüz bölünemeyecek kadar büyüktür. Lego parçaları büyüyerek oluşmuş toplum değiliz. Mesela Yugoslavya öyledir. Biz böyle değiliz. Türkiye böyle mi peki. Bin yıldan fazla zamandır biz bu topraklarda kaynıyoruz. Başarılarımız var, hezimetlerimiz var. Fakat hep beraber. Herşeyi birlikte kaybettik, kazandık"
Türkiye'nin ilerlemesini durdurmak amacıyla terör olaylarının fazlalaştığına vurgu yapan Ergün; şunları söyledi: "Biz, kimsenin toprağını işgal etmedik. Birlikte bu kadarını muhafaza edebildiğimiz bu topraklarda birlikte yaşamamız lazım. Terörü besleyen ve destekleyen uluslararası güç odakları Türkiye'nin ilerlemesini durdurmak amacıyla bu olaylar fazlalaşmıştır. Bu bizim zihnimizi dağıtmaktır. Yoksa bizim topraklarımızı parçalamak mümkün değil. İstesekte bölünemeyiz. İstesekte böyle bir bölünmenin formülü yok. Yine dün büyük bir terör saldırısı ile karşı karşıya kaldık. Türkiye bunu da yenecektir. Bununla başa çıkacaktır. Türkiye'nin istikrarını terörle tahrip etmeye çalışanlar yanıldıklarını göreceklerdir"
Konuşmasının ardından Ergün; TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner ve Türkiye Kimya Sanayiciler Başkanı Tümur Erk'ten plaket aldı.

Ekonomi
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...