Yıl değil ay olacak

/ Kaynak: AA
- Güncelleme:
Yıl değil ay olacak

Eğitim Haberleri  / AA

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, okula başlama yaşıyla ilgili olarak, "Hazırlayacağımız yönetmelikle birlikte 72 ayı üst limit olarak belirleyeceğiz" dedi

nbsp;Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, okula başlama yaşıyla ilgili olarak, "Hazırlayacağımız yönetmelikle birlikte 72 ayı üst limit olarak belirleyeceğiz ama hangi ayın alt limit olacağını yönetmelikle ilan ettikten sonra alt limit olarak belirlenen aydan çocukları okula alacağız. Zorunlu olarak alacağız. Onun dışındakileri velilerin tercihine bırakacağız" dedi.
Dinçer, İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) ilköğretim 5'inci sınıf öğrencileri için hazırladığı "Ticaretin Efsanesi" adlı kitabın tanıtım toplantısında soruları cevapladı. Zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran kanunla okula başlama yaşının zihinlerde karışıklık yarattığına ilişkin bir soruya karşılık Dinçer, kanunun 60 ile 72 ay arasındaki çocukların okula başlayabilmeleri için yetki verdiğini söyledi.
Dinçer, zaten 72 ay ile 84 ay arasındaki çocukların da bu yıl okula başlayacaklarını ifade ederek, şunları kaydetti:
nbsp; "O açıdan hiç tereddüte gerek yok. Biz okul kayıt zamanı gelmeden önce hangi aydan itibaren çocuklarımızın kaydını yapacağımızı kamuoyu ile paylaşacağız. Dolayısıyla yaş ve ayla ilgili tartışmalar konusunda şimdiden birtakım tereddütler yaşamaya gerek yok. Biz tüm dünyadaki uygulamalara, şu anda Türkiye'deki derslik sayısına, öğretmenimizin özelliklerine, çocuklarımızı n durumuna ve müfredat programıyla ilgili yapacağımız değişikliklere bakarak, hepsiyle uyumlu bir açıklamayı önümüzdeki dönemlerde yapacağız. Biz bu yaşla ilgili geçiş sürecini sağlarken mümkün olduğu kadar sorun çıkarmadan, çocuklarımızı ve ailelerimizi tedirgin etmeden, sağlıklı ve problemsiz bir geç işi sağlayacak türden çalışma yapacağız. Herkes emin olmalı ki tüm ailelerin çocuklarını kendi çocuklarımız gibi görüp, şimdiye kadar nası l yürütüyorsak aynı ş ekilde yürütmeye devam edeceğiz."
nbsp;
nbsp; -"Bir şey söylemeye çekinmeye başladım"-
nbsp;
nbsp; Bakan Dinçer, cuma günleri Kur'an-ı Kerim dersleriyle ilgili açıklamasına ilişkin soru üzerine, bu konularda aslında bir karardan bahsetmediğini vurgulayarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:
nbsp; "Lütfen herhangi bir şeyi söylerken o söylediğim ifadenin bir önceki cümlesine veya bir sonraki cümlesine bakınız. Ben sadece o meseleyi anlatırken yüksek sesle düşündüğümü ifade ettim, bir karardan bahsetmedim. Şunu söyleyeyim, artık meseleyi öyle ele alıyorsunuz ki ben hakikaten bir şey söylemeye çekinmeye başladım size. Sırf kamuoyunun ilgisini çekebilmek için bazen atılan başlıklar bizim söylediklerimizden çok farklı anlam içermeye başlıyor. Şunu söylemeliyim, ben okullarımızda Kur'an-ı Kerim dersi veya alınacak din dersleriyle ilgili olarak çocukların birbirinden ayrışmasını sağlayacak ve mahalle baskısı gibi türden birtakım sorunları çağrıştıracak bir uygulamadan imtina edeceğimi s öyledim ve tekrar bunu söylüyorum. Başka bir şey söylemiyorum size. Çünkü ben cuma günü meselesini ifade ettiğimde bu cuma günü 'mesela' diye açıkladığım bir tarzı vard ı ama ertesi gün o mesela kısmı yoktu açıklamalarda. Şu an tekrar söylüyorum, biz Kur'an-ı Kerim derslerini, din derslerini okulumuzda işlemeye başladığımızda mahalle baskısını ima edecek veya bu tür sonuçları doğuracak veya çocuklarımızı birbirinden ayrıştıracak bir uygulama yapmamaya özen göstereceğiz. Benim söylediğim şey bu, bunun dışında herhangi bir şey söylemiyorum."
nbsp; Okul öncesi eğitimin bu vesileyle tartışmaya açılmasını da anlamakta güçlük çektiğini ifade eden Dinçer, "Okul öncesi eğitime dair biz bir karar vermedik ki bugüne kadar. Okul öncesi eğitim olacak ve yine tıpkı bundan önce olduğu gibi okul öncesi eğitim için de çocuklarımızı eğitime alabilmek amacıyla yüzde 100 okullaştırmak için çaba sarf edeceğiz" diye konuştu.
nbsp; Bakan Dinçer, yüzde 100 okullaşma amacıyla şimdiye kadar 60-72 ay arasındaki çocukları okul öncesine aldıklarını anlatarak, şunları kaydetti: nbsp; "Ancak 36 ile 72 ay arasındaki çocuklarımızı da kabul ediyorduk veli getirdiği takdirde. Şimdi yine 36 ile 60 ay arasındaki çocuklarımızı kabul edeceğiz ama 48 ile 60 ay arasındaki çocuklarımız için de yüzde 100 okulla şmaları için yoğun çaba sarf edeceğiz. Bu açıdan velilerimiz yine şunu bilmeliler, biz hazırlayacağımız yönetmelikle birlikte 72 ayı üst limit olarak belirleyeceğiz ama hangi ayın alt limit olacağını yönetmelikle ilan ettikten sonra alt limit olarak belirlenen aydan çocukları okula alacağız. Zorunlu olarak alacağız. Onun dışındakileri velilerin tercihine bırakacağız. O alt limitin ne olacağını henüz kamuoyuna açık bir şekilde söylemedik, çünkü bununla ilgili henüz kararımız yok."

Eğitim
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...