HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Özel Yetkili Mahkemelere 'ağır' formül

Kaynak:
Özel Yetkili Mahkemelere 'ağır' formül

GÜNDEM Haberleri  / 

ÖYM'lerin görev alanına giren davalara "Ağır Ceza Mahkemeleri" bakacak. Tartışılan formüller arasında "özgürlük hakimi" modeli de yer aldı. Bu modele göre arama, tutuklama, gözaltı, teknik takip, telefon dinleme, tutukluğa itiraz gibi kişisel hak ve özgürlükleri sınırlandıran kararlar için tek hakim görevlendirilecek.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında önceki gece yapılan 'Özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasına' ilişkin toplantının detayları ortaya çıkmaya başladı. Toplantıda, ÖYM'lerin kaldırılmasının ardından bu mahkemelerin görev alanına giren davalara ağır ceza mahkemelerinin bakması formülü ön plana çıktı. nbsp;

ÖZGÜRLÜK HAKİMİ
Tartışılan formüller arasında "özgürlük hakimi" modeli de yer aldı. Bu modele göre arama, tutuklama, gözaltı, teknik takip, telefon dinleme, tutukluğa itiraz gibi kişisel hak ve özgürlükleri sınırlandıran kararlar için tek hakim görevlendirilecek. Mevcut sistemde özel yetkili mahkemelerin dinleme, teknik takip gibi kararlarını aynı ildeki nöbetçi özel yetkili mahkeme, diğer dinleme kararlarını da yine aynı ildeki nöbetçi asliye ceza karar veriyor. nbsp;
Toplantıda, Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının yargılanmasına ilişkin özel hükümler getirilmesi de görüşüldü. Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları için MİT benzeri bir modelin hayata geçirilmesi konusunda görüş birliğine varıldı. Bazı üst düzey bürokratlar için de izin sistemi getirilmesinin ele alındığı toplantıda, bu bürokratların yargılanmasının bağlı bulundukları bakanlığın iznine bağlı olması görüşü benimsendi. Ergenekon, Balyoz, Şike ve KCK gibi devam eden davalara bakan mahkemeler de karar verilene kadar görevlerini sürdürecek. Öte yandan AK Parti, konu ile ilgili üç muhalefet partisini ziyaret etti. CHP ve BDP, ÖYM'lerin kaldırılmasını ancak yerine başka bir düzenleme getirilmemesini isterken, MHP ise kaldırılmasına karşı çıktı.



GÜNDEM
Kaynak:
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...