İşte tehcirin haritası

İşte tehcirin haritası

DÜNYA Haberleri

Önceki gün "Asıl Tehcir Bizeydi" başlığıyla manşetten duyurduğumuz dramı ABD Türk Koalisyonu haritalaştırdı. ABD'li Tarihçi Justin McCarthy'nin hazırladığı harita, Balkan Savaşları sırasında göçe zorlanan ve katledilen 1.5 milyon Müslüman'ın trajedisine ışık tutuyor.

Gazetemizde önceki gün "Asıl Tehcir Bizeydi" başlığıyla manşetten verdiğimiz haber üzerine Amerika Türk Koalisyonu, Balkan Savaşları sonucunda göçe zorlanan ve öldürülen 1.5 milyonu aşkın Müslüman'ın yaşadığı dramı haritalaştırdı. Merkezi Washington'da bulunan Amerika Türk Koalisyonu (TCA-Turkish Coalition of America), 8 Ekim 1912 tarihinde patlak veren Birinci Balkan Savaşı'nın 100. yıldönümünü andı. Bu savaş ve onu takip eden savaşlar ve süreçler neticesinde, bütün Balkan halkları derin acılar yaşadı. Ancak, bölgenin Osmanlı Müslümanları tarafınca yaşanan trajediler, ne yazık ki günümüzde halen yeterince bilinmiyor. TCA, Balkan Savaşlarının bu coğrafyadaki acı izlerine, yaşanan can kayıplarına ve zorla göçün vardığı boyuta ışık tutan açıklamalı bir harita çalışmasını destekleyerek, bu mağdur insanları anmayı hedefledi. Harita, aynı zamanda, savaş sonrası sağ kalan ve bir zamanlar Balkanlar'daki yurtlarında çoğunluğu oluşturan Osmanlı Müslümanlarının, Doğu Trakya ve Batı Anadolu'ya yerleşmelerini kayıt altına aldı. Bugün milyonlarca Türk'ün ataları, Türkiye'ye sığınan bu kişiler. ABD'nin Kentucky eyaletinin Lousville Üniversitesi'nde tarih profesörü olan Justin McCarthy tarafından hazırlanan bu harita, Balkan Savaşlarının Osmanlı Müslüman toplumunun üzerindeki yıkıcı etkilerini anlamak isteyenler için görsel bir araç olarak hazırlandı. MÜSLÜMANLAR ÇOK ACI ÇEKTİ Profesör McCarthy verdiği demeçte, "Balkan Savaşları esnasında pek çok toplum acı çekmiştir, ancak en çok acıyı çeken halk, Müslüman toplumuydu- bilhassa da Türkler idi. Osmanlı Avrupası'ndan koparılan topraklardaki Müslümanların yüzde 27'si bu savaşlar neticesinde hayatlarını kaybettiler ki, bu modern Avrupa tarihinin şahit olduğu en yüksek ölüm oranını teşkil etmektedir" dedi. TCA Başkanı, G. Lincoln McCurdy ise, "Bu yayın, Osmanlı İmparatorluğu'nun parçalanma sürecinde yaşanan Osmanlı Müslüman kayıplarını göz ardı eden tek taraflı tarihsel anlatımlardan uzaklaşmayı amaç edinmiş, son derece yapıcı bilimsel bir çalışmadır" dedi.İşte tehcirin haritasıTARİHİN EN BÜYÜK SOYKIRIMINI GÖSTEREN BELGE Amerikalı tarihçi Prof. Justin McCarthy'nin belgelerle hazırladığı harita, esas tehcirin Avrupa kitaplarında yer almayan, tarihin en büyük soykırımlarından birisi olduğunu ve Müslümanlar'a yapıldığını gösteriyor. Harita, 1912-1913 Balkan Savaşı?sırasında 1.5 milyon Müslümanın yaşadığı dramı gözler önüne seriyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...