Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

İzmir'de mülteci faciası: 61 ölü

/ Kaynak: İHA
- Güncelleme:
İzmir'de mülteci faciası: 61 ölü

GÜNDEM Haberleri  / İHA

İzmir'in Menderes ilçesinde, Ahmetbeyli beldesiyle Yoncaköy köyü arasında kanunsuz yollardan Yunanistan'ın Sisam Adası'na geçiş yapmak isteyen Suriye, Filistin ve Irak uyruklu kaçakları taşıyan tekne battı. Olayda hayatını kaybedenlerin sayısı 61'e yükseldi. 46 mülteci de sağ olarak kurtarıldı.

İzmir'in Menderes ilçesinde, Ahmetbeyli beldesiyle Yoncaköy köyü arasında kanunsuz yollardan Yunanistan'ın Sisam Adası'na geçiş yapmak isteyen Suriye, Filistin ve Irak uyruklu kaçakları taşıyan tekne battı. Olayda hayatını kaybedenlerin sayısı 61'e yükseldi. 46 mülteci de sağ olarak kurtarıldı.

##tgvideo##


40 KİŞİLİK TEKNEYE 107 KİŞİ BİNMİŞ
İzmir'in Menderes ilçesi Ahmetbeyli köyü Baradan koyunda kaçak göçmenlerin bulunduğu teknenin batmasının ardından yapılan arama çalışmalarında 61 cesede ulaşıldı. Olayla ilgili olarak açıklama yapan İzmir Mültecilerle Dayanışma Derneği (MÜLTECİ-DER) İdari koordinatörü Pırıl Erçoban, "40 kişilik bir tekne olduğu söyleniyor" dedi. nbsp; nbsp;

Teknenin battığı Baradan koyunda açıklama yapan MÜLTECİ - DER İdari koordinatörü Erçoban, kullanılan tekneyle 3 metre gitmenin bile tehlikeli olduğunu söyleyerek, "15 metrekarelik ve 40 kişilik bir tekne olduğu söyleniyor. Bununla 3 metre gitmek bile tehlikeli. Şu anda çıkarılanların sayısı 107 kişiye ulaştı. İnsanlar neden çoluk çocuğuyla böyle bir yöntemi deniyor bunu düşünmek lazım" dedi. nbsp;

Ege'de bunun örneklerine zaman zaman rastladıklarını ifade eden Erçoban, göçmenlerin zulümden kaçan insanlar olduğunu ve hepsinin ölüm riskinin fazla olduğunu bilğini, buna rağmen ölümü göze alıp kaçtıklarını söyledi. Mültecilerin çaresiz olduğunu dile getiren Erçoban, "Bu insanların istediği sadece güvenli bir yer ve insanlık onuruna yakışan bir yaşam. Bunun için bu yolculuğa çıkıyorlar çok riskli olduğunu biliyorlar. Yıllarca konuştuğumuz bir sürü mültecivardı. Onlar anlatıyordu ne kadar riskli bir yolculuk olduğunu" diye konuştu.

Öte yandan, tekneden sağ çıkan kaçak göçmenler, Ahmetbeyli Jandarma Komutanlığı'na getirildi. Göçmenlerin üzüntülü oldukları gözlenirken; jandarma ekiplerine batan tekneden ölü olarak çıkarılanların kimlik tespit çalışmalarında yardımcı oldukları belirtildi. Jandarma ekipleri tarafından karakolda işlemleri devam eden göçmenlerin, yiyecek ve giyecek ihtiyaçlarının da karşılandığı öğrenildi.

Mültecilerin buradaki işlemlerinin ardından yabancılar şube müdürlüğüne teslim edileceği ifade edildi.



Çoğunluğu Filistin uyruklu


Menderes Kaymakamı Tahsin Kurtoğlu da kaçakların 15 metre boyundaki tekneyle sabah saat 05.30'da denize açıldığının tespit edildiğini, teknedekilerin nereye gittiklerinin belli olmadığını dile getirdi.

Kaçaklardan çoğunluğunun Filistin uyruklu olduğunu belirten Kurtoğlu, Ortadoğu ülkelerinden olduğu anlaşılan diğer kaçakların da uyruklarının ve kimlik tespit çalışmalarının sürdüğünü ifade etti.

Menderes Kaymakamı: Ölü sayısının artmasından endişe ediyoruz

İzmir'in Menderes ilçesine bağlı Ahmetbeyli beldesinde, çoğu Suriyeli kaçakları taşıyan teknenin batması sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı 39'a yükseldi. Kazanın kendilerine saat 05.30 sıralarında intikal ettiğini belirten Menderes Kaymakamı Tahsin Kurtbeyoğlu, ölü sayısının artmasından endişe ettiklerini söyledi.

Teknede bulunan 45 kişinin kendi imkanları ve jandarma tarafından kurtarıldığını aktaran Kaymakam Kurtbeyoğlu, "Tekne kaptanı ve yardımcısı da kurtarılarak gözaltına alındı." dedi. Cesetlerin teknenin kilitli bölümünde bulunduğunu ifade ederek, "Aldığımız bilgilere göre dalgıçlarımız, kilitli kapıları kırarak içeriye girdi. Çıkıralan 24 cesedin dokuzu çocuk, beşi kadınlara ait. Tekne, hareket ettikten kısa bir süre sonra batmış. Fazla yolcu almış." şeklinde konuştu. Kurtbeyoğlu Jandarma, Sahil Güvenlik ve Deniz Polisi ekiplerinin çalışmalarına devam ettiğini sözlerine ekledi.

GÜNDEM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...