Barzani oyun peşinde

Barzani oyun peşinde

GÜNDEM Haberleri

K.Irak Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin, Suriye'den kaçan Kürt muhaliflere askerî eğitim verildiğini açıklamasının perde arkası netleşiyor. Eğitilen Kürtler, tekrar Suriye'ye gönderildi. Suriye'de PKK'nın kardeşi PYD'ye paralel yeni ordu kuruldu. Hedef, K.Irak'taki enerji hatlarını Akdeniz'e taşıyacak güvenli hat kurmak.

Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Suriye'de PKK'nın uzantısı PYD'ye paralel yeni bir askeri birlik kurdu. Kürt Savunma Gücü (HPK) adıyla kuruluşunu ilan eden birlik Kürtler'in yoğun olduğu bölgelerde PYD'nin askeri birliğini dengeleyecek. Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani daha önce yaptığı açıklamada Suriye'den kaçan Kürt muhaliflere Peşmergeler tarafından askeri eğitim verildiğini açıklamıştı. Kuzey Irak'ta askeri eğitim alan muhalifler Suriye'ye geçerek burada yeni birlik oluşturdu. 3 bin kişilik bir güç olduğu iddia edilen birliğin ilk açıklamasında Erbil Anlaşmasına bağlılık vurgusu dikkat çekti. Barzani geçtiğimiz aylarda Suriye'deki bütün Kürt fraksiyonlarını Erbil'de buluşturarak birlik anlaşması imzalatmıştı. Barzani şimdi bir adım daha ileri giderek Suriye'de kurduğu HPK ile PKK uzantısı PYD'nin bölgedeki etkinliğini dengelerken diğer taraftan alanda oluşabilecek yeni statüde etkin güç olmayı hedefliyor. Barzani'nin ileriye dönük asıl hedefinin muhtamel enerji hatlarını Kürt nüfusun yoğun yaşadığı coğrafya üzerinden Akdeniz ile buluşturmak olduğu iddia ediliyor. Bunun için de Suriye bölgesinde de kendisine bağlı askeri gücü devreye sokuyor. Mesut Barzani her ne kadar hayata geçirdiği Erbil Anlaşması ile Suriye'deki bütün Kürt grupları tek çatı altında birleştirse de Suriye'de etkin güç PKK'nın uzantısı olan PYD. PYD kendisine bağlı 2 bin PKK'lı ile bölgede kontrolü elinde bulunduruyor. PYD'nin etkinliğinin arkasında Şam yönetiminin perde arkasından verdiği destek olduğu iddia ediliyor. Beşar Esad'ın, askerleri Kürt bölgelerinden bilinçli olarak çektiği ve PYD'nin militanlarını buraya yerleştirmeye izin verdiği öne sürülüyor. Mesut Barzani'nin PYD'ye karşılık kurduğu HPK'nın bölgedeki gelişmeleri nasıl etkileyeceği merak konusu. Görünürde Kürt grupları arasındaki birlik sağlanmış olsa da güçlerin karşı karşıya gelme ihtimali de uzak bir ihtimal değil. Barzani'nin bu bölgede çatışmadan kaçınacağı, kurduğu gücün caydırıcılık ve denge unsuru olarak faaliyet göstermesini planladığı belirtiliyor.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...