Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Yüz binlerce bal arısını kendi ellerimizle telef ettik

/ Kaynak: İHA
Yüz binlerce bal arısını kendi ellerimizle telef ettik

YAŞAM Haberleri  / İHA

Zonguldak'ta, fındık mevsimi öncesinde zararlı otlar için toprağa serpilen tarım ilaçları yüz binlerce bal arısının telef olmasına neden oldu.

Zonguldak'ın Alaplı ilçesinde bahar mevsimi dolayısıyla fındık mevsimi öncesinde zararlı otlar için toprağa serpilen tarım ilaçları arıcıları zor durumda bıraktı. Bilinçsizce kullanılan tarım ilaçları nedeniyle yüz binlerce arı telef olurken, arıcılık yapan üreticiler yetkilileri göreve çağırdılar.

Alaplı ilçesine bağlı Çiçekli köyü Haydarlar Mahallesinde 20 yıldır arıcılık yapan Fahri Arıkan, tarım ilaçlarının bilinçsiz bir şekilde kullanılması nedeniyle yüz binlerce bal arasının telef olduğunu öne sürdü. 150 kovanının bulunduğunu ve bu kovanlarda 70-80 bin arının bal ürettiğini belirten Arıkan, "Sabahleyin arılarımı kontrol etmeye geldiğimde arılarımın bir kısmının telef olduğunu gördüm. Arılarımın tarım ilacı nedeniyle telef olduğunu öğrendim. Bunu sebebi de halkımızın bilinçsiz olarak ilaç kullanmasıdır. Fındık ilacı, ot ilacı devamlı olarak bilinçsizce atılıyor. Burada benim arılarımın telef olmasının yanında bu ilaçlar yağmur ile birlikte içme suyu kaynaklarına ulaşıyor. Biz bu suları içiyoruz. Burada bütün evlerde bir ya da iki kanser hastası bulunmaktadır. Yetkililer organik tarım yapacağız diyorlar. Ama bizim organik tarımla hiçbir bağlantımız kalmamıştır. Bu konuda devlet büyüklerinden yardım bekliyoruz. Halkımızın bu konuda bilinçli olması ve aşırı derecede ot ve zehirli ilaçlar kullanmaması gerekiyor. Uzmanlarımız diyor ki arıların nesli tükendiğinde 4 yılda dünyanın sonunun geleceğini söylüyorlar. Biz kendi kendimize sonumuzu hazırlıyoruz. Nerde bizim mühendislerimiz ve profesörlerimiz halkımız biraz bilinçlensin, bu ilaçlar yasaklansın ki hem arılarımız bal yapsın hem de daha çok bitkilerimizden ürün alalım, benim 150 kovanım var. Her kovanda da en az 70-80 bin arı oluyor. Bugün kovanlarımın önünde telef olan bal arılarımı görüyorsunuz. Bunlar sadece kovana gelen arılar, kovandan uzakta telef olan arılarım da var. Bu olayı ben her bahar aylarında yaşıyorum. Bu konuda yetkililerden yardım bekliyorum" dedi.

İlçede 10 yıldır arıcılık yapan Yaşar Arıkan da "Sabah arılarıma baktığımda arılarımın yüzde 30'nun ilaçlardan dolayı telef olduğunu gördüm. Ben bu konuda yetkililerin gerekli önlemleri almasını istiyorum. Bu ilaçlar çevreye ve doğaya çok büyük zararlar vermektedir. İlaçlama yapan üreticilerin ilaçlama saatlerinde çevreye ve doğaya zarar vermeden ilaçlama yapmaların ve ilaçlama yapmadan bir gün önce arıcı arkadaşlara haber vermelerini istiyoruz" diye konuştu.

YAŞAM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...