Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

TTK Başkanı 'Sultan Vahdettin hain değil' diye isyan ediyor ama...

TTK Başkanı 'Sultan Vahdettin hain değil' diye isyan ediyor ama...

YAŞAM Haberleri

Vahdettin Han'a vurulan "hain" damgasınin bir türlü yıkılamaması ve tarihçilerin eleştirilerden korkarak suskunluğunu koruması TTK Başkanı'nı isyan ettirdi

Eski Türkiye'nin Osmanlı'yı ve son padişahları kötülemek için oluşturduğu algı, kolay kırılacağa benzemiyor. Son örnek de bunun göstergelerinden biri… Ankara'da ekim ayında gerçekleştirilmesi planlanan "Sultan Vahideddin" sempozyumu, sadece 9 tarihçinin başvurması üzerine iptal edildi. Türk Tarih Kurumu Başkanvekili Mehmet Ali Beyhan, "Ne yazık ki Sultan Vahideddin tarih dünyasında hâlâ mayınlı bir alan olarak görülmektedir" diyerek bu duruma sitem etti.
TARİHÇİLER KORKUYOR
Sadece 9 kişilik "Vahideddin" sempozyumunun kabul edilemez olduğunu belirten Beyhan, "Tarihçiler, kendi rahatlarının bozulmasını istemiyor. 'Eleştiri alır mıyım' ve 'Üniversitede kadro sıkıntısı yaşar mıyım' endişesi taşıyor. Dolayısıyla 9 kişiyle sempozyum yapılması düşünülemez. Biz Tarih Kurumu'nda bir panel yapacağız. Bu panel sonrası tarihçilerin ürkekliği üzerinden kalkar da tarih konuşur, tarih yazarlar" diye konuştu.
##tgvideo##
Vahideddin'in olmayan bir devleti kurtarmak için ateşten gömlek giydiğini kaydeden Beyhan, sözlerine şöyle devam etti:"Diplomatları, askerleri, komutanları, bürokratları bir tarafa bırakıyorsunuz; faturayı Vahideddin'e çıkarıyorsunuz. Olmayan bir devletin tahtına, kaderin bir rolü olarak çıkmıştır. 4 Temmuz 1918'de Abdülmecid'in oğlu, 1861 doğumlu Mehmet Vahideddin, 4 hükümdardan sonuncusu olarak tahta çıkmıştır. Muhtemelen 1916'da kuzeni Abdülaziz'in oğlu Yusuf İzzettin Efendi intihar etmeseydi, Vahideddin'in yaşamış olduğu kaderi o yaşayacaktı. Vahideddin, olmayan bir devleti 'Nasıl kurtarabilirim' endişesiyle ateşten gömleği giymiştir. Diğer taraftan ise aciz, korkak ve hain bir Vahideddin imajı oluşturulmaya çalışılıyor."

nbsp;TTK Başkanı 'Sultan Vahdettin hain değil' diye isyan ediyor ama...


DERS KİTAPLARINDA HALA PADİŞAHI KOVUYORUZ
TTK Başkanvekili sempozyumla ilgili bu tepkisini dile getirdi ancak, atladığı çok önemli bir nokta daha vardı. O da ders kitaplarında padişahlara hakaret ve iftiranın devam ettiği… Bunun örneklerinden biri de ilkokul müzik kitaplarında bulunan 23 Nisan şarkısı. Söz ve müziği Saip Egüz'e ait olan 23 Nisan şarkısında şu mısralar yer alıyor;
nbsp;
İşte bugün bir meclis kuruldu,
Sonra hemen padişah kovuldu.
Bugün yirmi üç nisan,
Hep neşeyle doluyor insan.
nbsp;
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...