32 tırnaklı oğlak görenleri hayrete düşürdü!

/ Kaynak: AA
32 tırnaklı oğlak görenleri hayrete düşürdü!

YAŞAM Haberleri  / AA

Kastamonu'da ölü doğan 32 tırnaklı oğlak şaşırttı. Doğum yapamadığı için veteriner kliniğinde ameliyata alınan keçinin karnından 32 tırnaklı oğlak çıktı.

Kastamonu'nun Küre ilçesinde ölü doğan 32 tırnaklı oğlak, görenleri şaşırttı. Alınan bilgiye göre, iki gündür doğum yapamayan keçi, sahibinin isteği üzerine Veteriner Hekim Muhammet Coduroğlu tarafından ameliyata alındı. Keçinin karnından 32 tırnaklı oğlak ameliyatla ölü çıkarıldı. Coduroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir ayda 4 sakat doğum gerçekleştirdiğini söyledi. Benzeri vakaların sebebinin viral hastalıklar veya rastgele kullanılan zirai ilaçlar, gübreler ve bitkiler olabileceğine dikkati çeken Coduroğlu, "En önemlisi, 5 yıl öncesinde ilçemizde tespit ettiğimiz, numune gönderdiğimiz ve diğer illerde de yoğun şekilde ortaya çıkan akabane virüsünün tekrar musallat olabileceğidir. Akabane hastalığı, görüldüğü bölgede 5 yıl sonra tekrar çıkabilmektedir. Bu vakayla bir ayda içinde dördüncü kez anaç koyun ve keçiler, sakat yavru nedeniyle doğum yapamadı. Bunlardan 3'ünü sezaryenle aldık" şeklinde konuştu.
32 tırnaklı oğlak görenleri hayrete düşürdü!
Coduroğlu, "Akabene hastalığı, ilkbahar-yaz aylarında sineklerle bulaşması nedeniyle dış parazit ilaçları bilinçli ve düzenli kullanılmalıdır" diyerek, "Anaçlarda belirti göstermeyen hastalık, doğan yavrularda körlük, eklem bozuklukları, beynin su toplaması, beynin küçük ve gelişimini tamamlamamış olması, emme, yürüme bozukluğu, çenede kısalık, dişlerin eksikliği ya da farklı şekilde dizilmesi gibi belirtilerle kendini gösterir. Yavru atma, çoğunlukla söz konusu olmakla birlikte, anormal yavrular nedeniyle güç doğumlar da söz konusu olabilir. Yetiştiricilerin yavru suları geldikten sonra dikkatli olması gerekir" ifadesini kullandı.



YAŞAM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...