Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Indira Kaljo: Türkiye'de oynamak istiyorum

Indira Kaljo: Türkiye'de oynamak istiyorum

YAŞAM Haberleri

FIBA yöneticileri, basket maçlarında başörtüsü takılması için 2 yıllık deneme aşamasına geçilmesi karar vermişti.

ÖMER TEMÜR
Geçtiğimiz yıl Dünya Basketbol Şampiyonası'nın ardından toplanan Uluslararası Basketbol Federasyonu (FIBA) yöneticileri, basket maçlarında başörtüsü takılması için 2 yıllık deneme aşamasına geçilmesi karar vermişti. Gerekli değerlendirmelerin 2016'da tamamlanmasıyla Müslüman sporcuların tesettürle oynamasına izin veren bu kural, 2016 Olimpiyatlarının ardından kalıcı hale gelecek. Yasağın kalkmasının perde arkasındaki isim, Bosna Hersek asıllı kadın basketbolcu Indira Kaljo. Profesyonel anlamda basketbol oynamak isteyen başörtülü Müslümanlar için bu kararın önemli olduğunu ifade eden Kaljo, "Tesettürümle Türkiye'de bir takımda oynamayı çok isterdim" diyerek transfer tekliflerine açık olduğu mesajını verdi. Ülkemizi çok sevdiğini söyleyen genç oyuncu ile süreci konuştuk.
Sizin için kâbus süreci nasıl başladı?
Başörtüsünün yasak olması yüzünden çok ciddi bir sorunla karşılaşıyordum. Bu durum beni basketbolda ve sporda Müslüman kadınların hakları için mücadele etmeye mecbur bıraktı. Ardından bir imza kampanyası başlattım, sayısız spor yazarıyla görüştüm. Yeterli desteği ve medyanın ilgisini çekmeyi başardım. Bunun sonucunda FIBA ulusal düzeydeki basketbol müsabakalarına iki yıllık bir süre için türbanla katılabilmemize onay verdi. Şimdiki hedefim, uluslararası düzeydeki maçlara türbanımla katılabilmek.
Çevrenizden ne tür tepkiler aldınız? nbsp;
Öncelikle ailemden olumlu tepkiler aldım. FIBA'nın yasağı karşısında ayakta durabilmemi sağladılar. Bazı arkadaşlarım ise, kariyerimin sekteye uğramaması amacıyla türbanımı çıkarmamı tavsiye etti. Ancak ben kararımın arkasında durdum. Ayrıca ABD'de Müslüman kadın hakları için verdiği mücadeleyle çok iyi tanınan Amerikan İslam İlişkileri Konseyi'nden muazzam bir destek gördüm.
Taraftardan ve takım arkadaşlarınızdan baskı gördünüz mü?
Müslüman kadınların hakları konusunda giriştiğim bu mücadele sebebiyle bana şüpheyle yaklaşanlar oldu. Müsabakalarda bakışları üzerimde hissediyordum. Ancak hem beni tanıdıkça hem de yeteneğimi gözlemledikçe fikirleri değişti. Artık ben de onlar gibi yeteneğimi sergileyebiliyorum. Zaten o saatten sonra da aramızda hiçbir fark kalmıyor. Spor yaparken hepimiz sadece sporcuyuz.


HEMCİNSLERİNE TAVSİYE:
Kim olduğunuzu bilin kendinize güvenin
Indira Kaljo 27 yaşında. Bosna Hersek'te yaşanan savaş yüzünden daha 6 yaşındayken Almanya'ya oradan da ailesiyle ABD'ye göç etti. Basketbol merakı da burada başladı. Geçen yıl kapanmaya karar verdi. Ancak FIBA'nın başörtüsüyle ilgili yasağını öğrenince büyük bir mücadeleye girişti. Ya çok sevdiği sporu bırakacaktı ya kalıp haksızlıkla savaşacaktı. O ikinci şıkkı seçti. Medyadaki erkek egemenliğine tepki gösteren Kaljo, "Basın sporda sürekli erkeklerin üzerine eğiliyor" diyor. Sporcu olmak isteyen kadınlara ise, şunları tavsiye ediyor: "Kadınların kendilerine inanmalarını öneriyorum. Hayatta her zaman sizi yargılayacak ve olumsuz yorumlarda bulunacak insanlar çıkacaktır. Ancak siz kim olduğunuzu ve kime güvendiğinizi bilin yeter..."






UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...