Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Evinin balkonunda buldu, fiyatı dudak uçuklattı!

/ Kaynak: İHA
Evinin balkonunda buldu, fiyatı dudak uçuklattı!

YAŞAM Haberleri  / İHA

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde bir evin balkonunda nadir görülen dünyanın en güçlü böceği bulundu.

Yurt dışında yüksek fiyatla satılan böcek türlerinden biri olması sebebiyle koruma altında olan gergedan böceği, dün akşam sahur vaktinde ilçenin Esentepe Mahallesi'nde yaşayan Özdil ailesinin evinin balkonunda bulundu. Ev sahibi Adil Özdil'in dikkati sayesinde bulunan ve Özdil tarafından araştırılan böceğin, dünyanın en güçlü böceği olduğu öğrenildi. Gergedan böceği bu nedenle koruma altına aldı. Aile bireylerinin sürekli ilgilendiği ve zarar görmemesi için gözlem altında tuttuğu böcekle ilgili İHA muhabirine açıklamada bulunan ev sahibi Adil Özdil, "Bu böce bize sahur vakti misafir olmaya geldi. Balkona tırmanırken gördük. Böceğin ne böceği olduğunu ilk etapta kestiremedik. Şaşırtıcı bir böcek. Daha sonra böceği internet üzerinden araştırınca bunun Asya kıtasında ormanlık alanlarda ve sıcak iklimlerde yaşayan gergedan böceği olduğunu öğrendik" dedi.
Evinin balkonunda buldu, fiyatı dudak uçuklattı!

"YURT DIŞINDA DEĞERİ 90 BİN DOLAR"
Yaptıkları araştırmaya göre, böceğin özellikle Uzakdoğu ülkelerinde çok prim yapan değerli bir canlı olduğunu belirten Özdil, "Hobi olarak besleyenler varmış. İnternet verilerine göre 90 bin dolar gibi ciddi bir değeri varmış. Tabii onu tam olarak bilmiyoruz. Kendi ağırlığının yüzlerce katını taşıyabilen bir böcek türü. Biz, bir yönümüzle doğa severiz. İlgilenen üniversiteler olursa iletişime geçmek isteriz. Eğer koruma altında olan bir canlı ise gereği ne ise yapılması lazım. İlgili bilim dalları gelip inceleyebilir. Bir süre bu şekilde korumaya çalışacağız. İlgilenen kimse olmazsa doğal ortamına serbest bırakacağız" dedi.


Evdeki bir saksıya sıkışan ve ev sakinleri tarafından kurtarılan böceğin üzerindeki çamurların diş fırçasıyla temizlenmesi dikkat çekti.


Yüksekova Belediyesi Veteriner Hekimi Hekim Kaçan, böceğin fiziksel yapısından dolayı gergedan böceği olarak adlandırıldığını belirterek, "Çok nadir bir tür olmasından dolayı yasa dışı yollarla yurt dışına satışı yapılıyor. Bu nedenle de bu tür koruma altına alınmıştır. 4 santim uzunluğunda ve 6 santim genişliğinde olan gergedan böceği, dünyada sadece belirli bölgelerde yaşayabiliyor. Latince adı 'Oryctes Nasicornis' olan gergedan böcekleri, ağırlıklarının yaklaşık 30 katını taşıma özelliğine sahip olduklarından dünyanın en güçlü hayvanı olarak biliniyor. Yüksekova'da bununla karşılaşmamız çok ilginç. Bizim için mutluluk kaynağı olmuştur. Böylesine nadir bir türü tabii ki doğal yaşam alanına bırakmak en doğrusu olacaktır" dedi.


YAŞAM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...