Cezaevi elmalarına Arap ülkelerinden yoğun talep

Cezaevi elmalarına Arap ülkelerinden yoğun talep

YAŞAM Haberleri

Niğde Açık Ceza İnfaz Kurumundaki hükümlülerin yetiştirdiği elma çeşitleri, bir firma aracılığıyla Arap ülkelerine ihraç ediliyor.

Kuruma ait 117 dekarlık tarım arazisinde kapalı file sistemiyle kurulan tam bodur elma bahçesinde yazlık ve kışlık elma çeşitleri yetiştiriliyor. Üretilen yıllık ortalama 450 ton elma, iç piyasanın yanı sıra yurt dışına da satılıyor.

Niğde Açık Ceza İnfaz Kurumu 2. Müdürü Tahsin Yalçın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Niğde'nin iklim koşullarının elma üretimi için çok uygun olduğunu, hava sıcaklıkları arasındaki farkın ürünün kalitesini artırdığını belirtti.

Yıl boyunca yazlık ve kışlık olmak üzere iki hasat dönemi geçirdiklerini ifade eden Yalçın, "Yazlık olarak Galaxy, kışlık olarak ise Fuji, Red Chief ve Scarlet Spur çeşitleri üretiyoruz. Elmada aranan en önemli özellik, soğuklama ihtiyacının karşılanmasıdır. İklim şartları bakımından Niğde, elmanın soğuklama ihtiyacını karşılamaktadır. 117 dekardan yaklaşık 450 ton elma beklentimiz var. Dekardan 3-4 ton arasında verim elde etmekteyiz" diye konuştu.

Elma üretiminde hükümlülerin istihdam edildiğine dikkati çeken Yalçın, şunları söyledi:

"2 kadrolu ziraat mühendisi ve 8 infaz koruma memuru gözetiminde ziraat iş kolu adı altında 90'ın üzerinde hükümlü istihdam edilmektedir. Ceza infaz kurumlarının yanı sıra dış piyasaya da girmekteyiz. Bu sene ihale sonucunda Isparta'dan bir tarım işletmesine ürünlerimizi veriyoruz. Yazlık çeşitlerimiz genelde Arap ülkelerine ihraç edilmekte kışlık elmalarımız ise iç piyasada tüketilmektedir. Hedefimiz elmacılıkta birim alanda daha fazla verim sağlamak, dolayısıyla üretim alanımızı artırarak daha çok hükümlü istihdam etmek ve ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlamaktır."

Arap ülkelerinden yoğun talep

Cezaevinde üretilen elmaları alan firmanın yöneticisi Hüseyin Morkan ise hasadın hükümlüler tarafından yapıldığını belirterek, "Eksperlerimizle kontrol yaparak hükümlülerin topladığı elmaları Isparta'ya naklediyoruz. Buradaki bahçelerin bakımlı, ürünün kalitesinin yüksek performanslı olması bizi cezbetti. Dolayısıyla bizim buradaki elmalara talip olmamızdaki etkenlerden biri ürün kalitesi, diğeri devlet kurumu olmasıydı. Devletle iş birliği yaparak buradaki hükümlü insanların daha çok istihdam edilmesine sebebiyet vermekti" diye konuştu.

"Buradan alınan ürünler, Eğridir'deki paketleme tesislerimizde boylandırılarak marketlere pazarlanmaktadır. Aynı zamanda Mısır, Ürdün, Suriye, Irak ve Endonezya gibi ülkelere ihracat yapıyoruz" diyen Morkan, "Yazlık cinsi elmalar, Arap ülkelerinden yoğun talep görüyor. Satın aldığımız elmaların çoğunluğunu bu ülkelere ihraç ediyoruz" ifadesini kullandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...