Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Ayakkabı numaranız 36'ysa çok acele edin

Ayakkabı numaranız 36'ysa çok acele edin

YAŞAM Haberleri

Kadınların ayakları 2 numara büyüdü. Sezon başını geçirdiyseniz, beğendiğiniz ayakkabıda 'numara' problemi yaşayabilirsiniz...

Canan Eraslan
Bir ayakkabı beğendiniz vitrinde... Mağazaya girdiniz, “Şu modelin 36'sı lütfen” dediniz... Eğer sezonun başı değilse “Tabii efendim, hemen” cevabını biraz zor duyarsınız. Eğer ayak numaranız 35-36-37 aralığında ise önce “Bir bakalım kalmış mı” denecek, ardından da “maalesef” cevabıyla karşılaşacaksınız. Eğer çok beğendiyseniz, mutlaka ama mutlaka o ayakkabıyı almak istiyorsanız, mağaza sorumlusuna, “Rica etsem başka mağazalara bakmak mümkün mü?” diye soracaksınız muhtemelen. Bulunduğunuz şehirde yoksa, mağazanın 'kurumsal' olup olmamasına bağlı olarak, başka illerdeki mağazalar araştırılacak, belki bir tane bulunacak...
Evet, son dönemde ayakkabı serilerinde 35-36 olan başlangıç numaralarından 1 ya da 2 tane bulundurulurken, 37'den sonraki numaraların adetleri artırılmaya başlandı. Sebebi ise kadınların büyüyen ayakları... Daha fazla spor, daha fazla yürüme, yüzme, ayakların büyümesinde en önemli etkenlerden sadece bazıları...
Paris Podoloji Yüksekokulu'nda yüksek lisansını tamamlayan Mehmet Çırak, kadınların ayak numaralarının 2 numara birden büyüdüğüne dikkat çekti. Ayak numarası 37 olan bir kadının bir süre sonra 39 numara giyebileceğini vurgulayan Çırak'ın verdiği bilgiye göre, kemik yapısı 15 yaşında normal seyrine geliyor. Bu yaştan sonra erkeklerde çok fazla değişim olmuyor ancak kadınlarda dış etkenlerle ayaklar büyüyor. Bunlardan birisi hamilelik. Hamilelik döneminde alınan kilolar sebebiyle, kemikler aynı kalsa da ayak boyu uzaması ya da genişlemesi görülüyor. Uzmanlar, “Ayağınız büyüdüyse, yeni numarayla ayakkabı alın, küçük değil” uyarısında bulunurken, “Ayak sağlığı, bütün bedeni etkileyeceği için aman dikkat” hatırlatması yapıyor...
BEL FITIĞI BİLE YAPIYOR
Ne topuksuz ne yüksek 
Ayağınız rahat değilse, bütün bedeniniz ağrır. Başınız bile... Yanlış ayakkabı seçimi, topuk dikeni, aşil tendonunun kısalması, diz ağrısı, bel fıtığı gibi rahatsızlıklara sebep olabilir. Bunun için ayakkabı çok önemli.
- Doğru ayakkabı yüksekliği 2 santimdir. 4-5 santimin üzerindeki ayakkabılar estetik görünüm sağlasa da sağlık açısından zararlı olabilir.
- Sürekli yüksek topuk tercihi, kemik çıkıntısına sebep olabilir. Bu da ağrı, kızarıklık, şişkinlik yapabilir. Zamanla nasırlar artar, ayak genişler, baş parmaktaki deformasyon, diğer parmakları da etkiler.
- Topuk etrafı sert, bilekleri tutan ayakkabı tercih edilmeli. Hem spor hem klasik ayakkabıda bu unsurlara dikkat edilmeli.
- Parmakların üst üste binmediği, geniş yapılı ayakkabı tercih edilmeli.
- Mümkünse aynı ayakkabı birkaç gün üst üste giyilmemeli. Bu hem hijyen hem de ayak deformasyonunu önleme açısından önemli.




UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...