Lüks yatlar korsan korkusu sebebiyle bu halde taşınıyor!

Düzenleyen: / Kaynak: İHA
Lüks yatlar korsan korkusu sebebiyle bu halde taşınıyor!

YAŞAM Haberleri  / İHA

Yaz aylarının sona ermesinin ardından lüks yatlarıyla daha sıcak iklimlere gitmek isteyen denizciler, başta korsan korkusu nedeniyle olmak üzere yatlarını kargo gemileriyle taşıyor.

Kargo gemilerinin Aden Körfezi’ni sorunsuz geçmesi için askeri fırkateynler de yardımcı oluyor. Doğu Akdeniz’in en önemli yatçılık merkezinden biri olan Muğla’nın Marmaris ilçesinde yaz aylarını geçiren bir çok lüks yat, kış aylarında başta Karayip Adaları ve Avusturya başta olmak üzere Uzakdoğu ülkelerine gidiyor. Zengin denizciler, başta Somali açıklarındaki Aden Körfezi’ndeki korsanlar ve yüksek maliyetten dolayı lüks yatlarını kargo gemileriyle söz konusu bölgelere taşıyor. Lüks yatları taşıyan kargo gemilerinin saldırıya uğramaması için, Aden Körfezi’nden geçişte fırkateynler de eşlik ediyor. 
Yatları denizden yüzdürerek uzak denizlere götürmenin maliyetli ve riskli olduğunu belirten Marmaris Liman İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Tugay, “Yer değiştirmelerinin sebepleri iklim şartları ve maliyet. Bazı ülkelerde ekonomik kriz dönemimde insanlar yatlarını satışa çıkardı. Mesela, Amerika’da yaşanan mortgage krizinde bir çok Amerikalı, yatlarını piyasa fiyatının çok altında satmak zorunda kaldı. Bu yüzden ekonomik olarak da düşünmek zorundalar” dedi. 
Yatları kargo gemileriyle taşımanın hem ekonomik hem de güvenli olduğunu kaydeden Tugay, “Aden Körfezi gibi bazı bölgelerde deniz haydutluğu ve korsanlık faaliyetleri dolayısıyla geçilmesi de tehlikeli olabiliyor” diye konuştu ve şöyle devam etti: 
“Yılda 20 kadar kargo gemisi limana geliyor ve yılda 80-00 civarında lüks yatı Marmaris’e a getirip götürüyor. Yat transferi ekonomik olarak hem Türkiye’ye hem de Marmaris’e önemli derecede katkı sağlıyor. Düşük sezonda ve kış aylarında liman işletmeciliği olarak bu ticaretten memnunuz." 

Düzenleyen:  - YAŞAM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...