​Bana kahveni söyle sana kim olduğunu söyleyeyim

Düzenleyen:
​Bana kahveni söyle sana kim olduğunu söyleyeyim

YAŞAM Haberleri

Espresso sevenler kahveye ilaç muamelesi yapıyor, latte sevenler kararsız... Türk kahvesi tercih edenler ise zor arkadaş ama iyi bir dost.

Canan Eraslan

Kahveyi çok seviyoruz. Yorgunluk kahvesi, keyif kahvesi, sabah kahvesi vardır birçoğumuzun hayatında... 
Bir de “hayırlı iş” tabir ettiğimiz kız istemelerde içileni var ki kahvenin... İçinde en çok heyecan, en çok mutluluk barındıranı belki de... Bu, bizim geleneğimizin kahvesi... Dünyada her gün daha fazla tanınan, yavaş yavaş yapılan, hele közde piştiğinde tadına doyum olmayan, daha içmeden köpüğüyle keyif veren Türk kahvesi... Fakat global dünyada çeşit çeşit kahvelerimiz var bugün... ‘Capuccino’dan ‘Espresso’ya, buzlu kahveden ‘Mocca’ya kadar geniş bir yelpazemiz var artık kahve keyfinde... Ve bu kahveleri, yerli-yabancı birçok markanın zincir mağazalarında içiyoruz... Birçoğumuz için Türk kahvesinin yerini tutmasa da bu kahve türleri de geniş bir yer edindi hayatımızda... Kahve çeşidi bol olunca, kimin hangi kahveyi neden tercih ettiğine dair araştırmalar da birbirini izliyor. Bunlardan birisi de seçtiğiniz kahveye göre karakter tahlili... Belki hepimiz okuyup sonra unutuyoruz ama, okumadan da geçemiyoruz.
O halde gelin, araştırmalarla ve kişisel gelişim uzmanlarının incelemeleriyle ortaya çıkan ve kahve ile karakter arasında bağlantı kuran notlara bir göz atalım...
ESPRESSO: Çok sert olan bu kahve türünü içiyorsanız, “Dost canlısı ve uyumlu” demek mümkün sizin için. Kahvenin tadını gerçekten seviyorsunuz. Sizin için “Kahveye ilaç muamelesi yapan” ya da “kafein bombasına ihtiyaç duyan kişi” tarifi de yapılabilir.
DOUBLE ESPRESSO: Pratik ve çalışkansınız. Tek yudum artık yetmiyor.
LATTE: Köpüklü, sütlü, şekerli bir tür. Bunu tercih edenlerin kararsızlıkları öne çıksa da bilinmezlikler arasında güvenli bir tercihtir. Çok güzel gülerler.
MOCHA: Eğlenceyi seviyorsunuz ve üretkensiniz. Kahve tadının kendisinden çok hoşlanmadığınız için gözlerinizi açacak bir şey aradığında bunu buluyorsunuz.
CAPPUCİNO: Yufka yüreklisiniz ama unutkan olduğunuz da bir gerçek.
AMERİCANO: Şekersiz, sade koyu kahvenin dünyadaki adı Americano. Bu türü seviyorsanız; sakin ve çalışkansınız. Basit şeylerden mutlu oluyorsunuz. Parklarda bir piknik, cıvıldayan kuşlar ve kahve ile mutlu olabiliyorsunuz.
TÜRK KAHVESİ: Gelenekçi, özenli, seçici. İşlerinde çok başarılı. Kendi kendini anlatmayı sevmez. Ailesinde toparlayıcıdır. Çok fazla inatçı değil ama zaman zaman asabi tavır sergileyebilirler. Zor arkadaş, iyi bir dost. Yetişkin görünümlü çocuk olabilirler her yaşta.
BUZLU KAHVE: İddialı ve dobrasınız. Mevsimlere göre yaşamak size göre değil. Her an her şey güzel olabilir sizin için.
KARTON BARDAKTA: Ciddisiniz ve işinize odaklanmışsınız. Detaylarla uğraşacak haliniz yok!.. Lüks tüketimi ve başarıyı simgeliyor, elde etme duygusunu destekliyor.
KAFEİNSİZ İÇENLER: Sağlıklı hayatı çok önemseyenler kafeinsiz kahve tercih ediyor.

Peki kahve içmeyenler?
Sebep sağlıksa, onu bir tarafa bırakalım ama, ya hiç sevmiyorlarsa? “Kahve sevilmez mi?” demek geliyor içimden. Sert içmeyin tamam ama sütlü için, şekerli için, köpüklü hatta buzlu da olur... Siz siz olun, en azından ‘görüntü’ için kahveye meyledin... Çünkü uzmanlar diyor ki; kahveyi sütlü dahi içmiyorsanız, fazla çocuk kalmışsınız... Hayatta sizi engelleyen ciddi korku ve kaygılarınız var demektir.

Brezilya’dan geliyor
 Türkiye, kahvenin çoğunu dünya kahve üretiminde birinci sırada bulunan Brezilya’dan ithal ediyor. Kolombiya, Endonezya, Meksika, Fildişi Kıyısı, Etiyopya, Uganda ve Guatemala da kahve ihraç eden diğer ülkeler olarak dikkati çekiyor. Dünyada 50 ülkede yaklaşık 25 milyon kahve üretimi yapan çiftçi ve kahve işçisi var.­­­­­  Kişi başına yılda 550 gram kahve tüketiyoruz. Avrupa’da ise bu tutar yıllık 5 kilogramı buluyor. Profesör Ahmet Ulusoy, önümüzdeki 5 yılda tüketimin yüzde 100 artmasını bekliyor ve pazarı gençlerin büyüttüğünü ifade ediyor. 

 

 

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...