Türk kornası 70 ülkede çalıyor

Düzenleyen: / Kaynak: DHA
Türk kornası 70 ülkede çalıyor

YAŞAM Haberleri  / DHA

Bursa'da otomobil, vapur ve trenlere korna üreten Seger Korna, her yıl ürettiği 10 milyondan fazla kornayı 70 ülkeye ihraç ediyor.

Bursa merkezli Seger Korna, otomobil, vapur ve trenlere korna üretimi yapıyor. Bursadaki fabrikasının yanı sıra Çinde de üretim yapan firma, her yıl ürettiği 10 milyondan fazla kornayı 70 ülkeye ihraç ediliyor. Firmanın Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Selim Baykal, "Kornalar araç güvenlik parçası diye geçer. Ancak bu ülkemizde biraz daha farklı alanlarda da kullanılabiliyor. Örneğin bir arkadaşına selam vermek isteyen sürücü kornasını kullanır. Sinirlendiğini ifade etmek isteyen, kornaya basar. Trafik lambasında sarı yandığı zaman sabırsızlanan sürücüler kornayı kullanır" dedi.
Bursa'da Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi'nde Baykal Ailesi tarafından 1981 yılında kurulan yüzde 100 Türk sermayeli Seger Korna, 70 ülkeye ihracat yapıyor. Geliştirdiği modeller ile Avrupa, Asya ve Ortadoğu pazarında söz sahibi olan Seger Korna, yılda 10 milyondan fazla korna üretiyor. Fabrikada çalışanlar tarafından özel olarak toz, yağmur, vibrasyon, sıcaklık, basınç ve ömür testlerinden geçen kornalar 100 değişik tonda çalıyor. Kornaların her birinin ses tonu, özel yalıtımlı odalarda yapılan testlere tabi tutuluyor. Havalı korna, elektromanyetik korna ve kompresörlü kornaların üretildiği firmada disk ve salyangoz şeklinde kornalar bulunuyor.
 
'AVRUPALI KORNA KULLANMAYI TERCİH ETMEZ'
Araçların güvenlik açısından önemli unsurlarından olan kornanın, Türkiye'de çok farklı kullandığını belirten Seger A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Selim Baykal şunları söyledi:
"Kornalar Türkiye'de sürücüler tarafından, arkadaşına selam vermek için kullanılıyor. Sinirlendiğini ifade etmek isteyen sürücüler, sinyalizasyon lambasında sarı yandığı zaman sabırsızlanan sürücüler de kornayı kullanabiliyor. Kornaların tonları da ülkelere göre değişiyor. Türkiye ve Ortadoğu ülkelerinde yüksek sesli ve kalın korna türü tercih ediliyor. Asya ülkelerinde korna seslerinde daha ince ve yüksek tonlu olmayan kornalar tercih ediliyor. Avrupada, gelişmiş ülkelerde korna konusunda bir tercih yapmazlar. Çünkü burada ulaşım geliştiği için insanlar kornayı kullanmayı tercih etmez."

MİLLİ TANKIMIZIN KORNASINI YAPIYORLAR
Ürünleri arasında gemi ve tren kornaları da bulunduğunu belirten Selim Baykal, bu kornaları Bursa ve Çin'de bulunan fabrikalarında ürettiklerini söyledi. Projeleri arasında Altay adı verilen milli tankın kornasının da yer aldığını açıklayan Baykal, müşterileri arasında otomotiv devlerinden Fiat ve Renault'un da bulunduğunu sözlerine ekledi.
 
ÜLKELERE GÖRE KORNA KULLANIMI
TÜRKİYE:
Bizde trafikte gereksiz korna çalmak yasaktır. Karayolları Trafik Kanununun 72. Maddesi'ne göre gereksiz yere korna çalanlara para cezası kesiliyor. Ancak Türkiye'de korna çalmanın değişik anlamları var. Düğünlerde, gelin alma ya da sünnet olan çocuğun gezdirilmesi sırasında korna çalmak bir gelenek. Ayrıca asker uğurlama, futbolda yaşanan önemli galibiyetlerin kutlanması sırasında da korna çalarak sevinç gösterileri yapılıyor. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün ölüm yıl dönümü olan 10 Kasım'da sürücüler, saat 09.05'te saygı duruşuna korna sesleriyle katılıyor.
HİNDİSTAN: Hindistan trafiğinde neredeyse hiç kimse aynalarını kullanmaz. Trafikteki tüm iletişim korna ile yapılır. Günün her saatinde korna uzun uzun çalınır. Otobüs ve kamyonların arkasında 'Horn Please' (Lütfen korna çal) uyarıları asılıdır.
KAMBOÇYA: Bu ülkede trafik kurallarına uyulduğu söylenemez. Sürücüler tarafından yerli yersiz sürekli korna çalınır. Çok korna çalındığı için, korna çalma, asıl işlevini kaybetmiş sıradan bir trafik hareketi olarak yerleşmiş durumdadır
NEPAL: Bu ülke korna çalma cenneti olarak bilinir. Sürücüler sollarken ya da yanından geçerken korna çalarak kendisinin uyarılmasını istiyor. Bu nedenle araçların arkasında 'Please horn' (Lütfen Kornaya basın) yazıyor.
VİETNAM: Araçlar sağ taraftan akıyor. Burada korna çalmak, 'Ben geliyorum' demek anlamına geliyor. Gerekli, gereksiz her zaman kornaya basıldığı için korna, kentin olağan sesi kabul ediliyor.
GELİŞMİŞ ÜLKELERDE ÇALINMIYOR
İngiltere, Fransa, Almanya ve Japonya gibi ülkelerde kornalar yok denecek kadar az kullanılıyor. Sürücüler yoldan karşıya geçmek isteyen yayalara selektör yakarak 'Buyurunun geçin' diyorlar. Bu ülkelerde gereksiz yere korna çalan sürücülere karşı diğerleri tepki gösteriyorlar. Bir daha çalmaması için uyarıyorlar.

Düzenleyen:  - YAŞAM
Kaynak: DHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...