Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Dilencinin kucağındaki bebek sahte çıktı

Düzenleyen: / Kaynak: İHA
Dilencinin kucağındaki bebek sahte çıktı

YAŞAM Haberleri  / İHA

Fatih'te dilencilere operasyon düzenleyen Mobil Huzur Ekipleri, gördükleri manzara karşısında şoke oldu. Bebeğiyle dilenen bir kadın hakkında işlem yapmak isteyen ekiplerin, kucağına aldıkları bebek oyuncak çıktı. Bir başka dilencinin ise sondaj torbasına çay koyarak vatandaşları duygularını sömürmeye çalıştığı görüldü.

İnsanların duygularını sömürerek para kazanmaya çalışan dilencilerin başvurduğu yöntemler emniyet yetkililerini de harekete geçirdi. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube bünyesinde yeni kurulan Mobil Huzur ekipleri, sokakta dilendirilen çocuk ve yetişkinlere yönelik çalışmalarıyla dikkat çekiyor. İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan’ın talimatıyla kurulan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerin de destek verdiği Mobil Huzur Ekibi, 3 zabıta, 3 polis ve 1 psikolog olmak üzere 7 kişiden oluşuyor. Her ilçede çalışmalar yapan ekipleri kameralarına takılan görüntüler ise hayrete düşürüyor.

Fatih’te dilencilere yönelik operasyon yapan Mobil Huzur Ekibi, kucağında çocukla dilenen kadına işlem yapmak istedi. Dilenci kadın, bebeği açmamak için bir süre direndiyse de zabıta ve polis ekiplerinin ısrarı üzerine kundağı açtı. Bebeğin oyuncak olduğunu gören ekipler şaşkına döndü. "İnsanları neden kandırıyorsunuz?" sorusuna ise dilenci kadın, “Çocuklara izin vermiyorlar. Onun için böyle yaptım” dedi.
Operasyonlarına devam eden ekipler, yine aynı yöntemle insanları kandırarak dilenen bir başka kadına denk geldi. Bebek montunun fermuarını kapatan ve içini elbiselerle doldurarak insanlara “kucağında bebek” izlenimi veren sahtekar dilenci kadın, yakayı ekiplere kaptırmaktan kendini kurtaramadı. "Bebek nerede?" diye soran ekiplere, “Bebek yok. Ne yapayım. Alıyorsunuz bebekleri” diye çıkışan sahtekar dilenci gözaltına alındı. İlk etapta ekiplere tepki gösteren etraftaki vatandaşlar, bebeğin oyuncak olduğunu anlayınca büyük bir şaşkınlığa uğradı.

İnsanların duygularını sömürme adına kılıktan kılığa giren dilenciler, hasta taklidi de yapmayı ihmal etmiyor. Çevreye diyaliz hastası izlenimi vermek için elinde sondaj torbası ile dolaşan ve dilenen kadının sahtekarlığını yine ekipler ortaya çıkardı. Sondaj torbasının içine çay dolduran sahtekar dilenciye ekipler tarafından yasal işlem yapıldı.
Yine sokakta kendi istediği veya aile baskısı ile çalıştırılan çocuklarda mağdur sıfatı ile Mobil Huzur ekibi tarafından toplanarak psikolog eşliğinde ifadeleri alınıyor. Ailesinden baskı gören çocuklar, yapılan yasal girişimlerin ardından Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğünün çocuk yuvalarına yerleştiriliyor.

Yeni kurulan Mobil Huzur Ekibi hakkında bilgi veren Fatih Çocuk Büro Amiri Metin Günaydın, “İl Emniyet Müdürümüz Mustafa Çalışkan’ın talimatıyla böyle bir proje oluşturduk. 1 Ekim'den itibaren 5 pilot ilçede proje uygulamaya konuldu. Daha sonra İstanbul geneline yayıldı. Ekiplerimiz içinde 3 zabıta memuru, 3 polis memuru ve 1 psikolog arkadaşımız görev yapıyor. Bu ekip, halkımızın duygularını istismar eden dilencilere yönelik kurulmuştur. Bu proje özellikle de sokakta çalışan, çalıştırılan, dilenen ve dilendirilen çocuklarla mücadele etmek, onları topluma kazandırmak ve çocukların istismar edilmesinin önüne geçilmesi için hazırlanmış bir projedir” dedi.

Vatandaşların duygularının istismar edebilmek adına dilencilerin bir çok numaraya başvurduğunu da belirten Günaydın, “Kucağında oyuncak bebekle dilenenler de var, hastalık numarası yapanlar da. Biz vatandaşlarımızdan sesleniyoruz. Devletimiz, belediyelerimiz bu vatandaşlara kira ve gıda yardımı başta olmak üzere her türlü yardımı sağlıyor. Vatandaşlarımız özellikle dilenen veya mendil, su tarzı şeyler satan çocuklarımıza para vererek sokağa mahkum etmelerini istemiyoruz. Bu çocuklar sokakta para kazandıkça sokaktan ayrılmazlar. Biz alınan çocukları merkezimize getiriyoruz ve psikolog eşliğinde ifadelerine başvuruyoruz. Bunlar bizim için mağdur çocuklardır. Yasal işlemi aileler hakkında yapıyoruz. Çocukların istismar edildiğini tespit etmemiz halinde de, gerekli yasal işlemleri yaptıktan sonra çocukları sosyal hizmetler müdürlüğüne bağlı çocuk yuvalarına teslim ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Düzenleyen:  - YAŞAM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...