Ahmet Poyraz: Çekmeköy’de geldiğimiz noktayı hayal edemezdik

Düzenleyen:
Ahmet Poyraz: Çekmeköy’de geldiğimiz noktayı hayal edemezdik

YAŞAM Haberleri

İstanbul’un akciğerlerini barındıran Çekmeköy, metronun da gelmesiyle birlikte megakentin en çok prim yapan ilçeleri arasına girdi. Belediye Başkanı Ahmet Poyraz, “Kentsel dönüşüm, eğitim, sağlık, sosyal hizmetler gibi alanlarda hayal bile edemeyeceğimiz iyi bir konuma geldik” diyor...

ÖMER FARUK ÜNAL

Yeşillikler içinde, temiz havaya sahip, sessiz, sakin, gürültüsüz bir ortam… Ama aynı zamanda İstanbul’un bütün merkezlerine yakın ve kendi bünyesinde de aradığınız her imkânı, ihtiyacı görebileceğiniz bir ilçe… İstanbul’un başka semtlerinden gelip yerleşenlerin de, “Keşke daha önce gelseydim” dediği yer; Çekmeköy… 2009 yılında ilçe olan Çekmeköy’ün Belediye Başkanı Ahmet Poyraz anlatıyor: “Yedi yıldır hizmet ediyoruz. Bizim açımızdan çok güzel geçti. 18 bin 500 hektar alan içinde kurulmuş bir ilçeyiz. Nüfusumuz buna oranla düşük. 250 binlere yaklaşan bir nüfus mevcut. Belediye binası, hükümet konağı, hastanesi derken birçok şeyi yapmak bize nasip oldu. Birçok alanda bizlerin bile hayal edemeyeceği güzel hizmetler oldu. İl Özel İdaresi’nin, hükümetimizin, İstanbul Büyükşehir Belediyemizin büyük katkıları da var.”
KENTSEL DÖNÜŞÜM
Son dönemde ilçe belediyelerinin en önemli gündem maddelerinden birinin kentsel dönüşüm olduğunu hatırlatıyor Başkan Poyraz ve bu konuda yaptıklarından şöyle söz ediyor: “Çekmeköy şanslı, çünkü yeni yapılaşma var. 30 binin üzerinde bağımsız birimin, bina olarak da sekiz bin binanın dönüşümünü yaptık biz. Tamamı kendiliğinden dönüştü. Sadece ocak ayında 190 ruhsat vermişiz. Bunun yüzde yetmişi, 2B olan mahallelerde. Buralar ağırlıklı olarak Alemdağ bölgesi. Oralarda da inşallah dönüşüm başladı ve vatandaş kendi yapıyor. Sokağıyla, caddesiyle, bisiklet yoluyla, otoparkıyla tamamen bizim onlara çizdiğimiz ve önerdiğimiz projeleri tasdik etmek kaydıyla bu dönüşüm olacak. Maksimum 5-7 yıl içinde Çekmeköy’ün tamamında; yani Ömerli, Alemdağ ve Taşdelen’de de dönüşüm tamamlanmış olacak.”
Ahmet Poyraz: Çekmeköy’de geldiğimiz noktayı hayal edemezdik

EĞİTİM VE SAĞLIK
En büyük iki ihtiyacın eğitim ve sağlık olduğunu vurgulayan Başkan Poyraz şunları anlatıyor: “Belediye olarak bağışçılarımızla çok ciddi okullar kazandırdık. Devletin yaptıkları da var. Aynı zamanda Türkiye’de hangi özel okul akla gelirse, hepsinin burada ya okulu var, ya da inşaatı... Büyük şubelerini açanlar olduğu gibi, ikinci, üçüncü şubelerini açanlar var. Yabancı okullar da buna dahil. Üniversiteyi getirdik aynı zamanda. Her sene okullarımızın bakım ve onarımı için ihale yapıyoruz. Bu, Milli Eğitim Bakanlığı’nın işi demiyoruz. Okullara törenlere gidiyorum. Cuma günleri törenlerden sonra çocuklarla beraber oluyorum. Sağlık da önemli bir mesele. Her mahalleye butik sağlık ocakları kurduk. Tamamını kendimizin yaptığı ağız ve diş sağlığı hastanemiz var. Çok güzel bir devlet hastanesinin temelini attık. O bittiği zaman, sağlık hizmetinde de problemi çözmüş olacağız.”
SOSYAL BELEDİYECİLİK
Başkan Poyraz, her gün öğle namazını ilçedeki bir camide kılıyor, evlere konuk oluyor, esnafın çayını içerek taleplerini birebir dinliyor: “Koltuğumda oturmayı hiç sevmem. Sürekli halkın içindeyim. Sosyal belediyecilik çok önemli, çünkü vatandaşa dokunmuş oluyorsunuz. Mesela vefat etmiş bir vatandaşımızın cenazesini, otobüslerle Anadolu’nun her yerine ulaştırıyoruz. Burada defnedilecek olan vatandaşlarımızın ailelerine, kaç akşam taziye kabul ediliyorsa, o kadar ikram gönderiyoruz. Garsonlara, hocalara kadar biz ilgileniyoruz. Cenaze görmemiş vatandaşlarımız var. ‘Allah razı olsun’ diyorlar, bize bu yeter. Kişisel bakımını yapamayan amcalarımız, teyzelerimiz için bakım hizmeti veriyoruz. Her ay bir park açtık. Her mahallede kültür merkezlerimiz, bilgi evlerimiz var. Böylece hakikaten derdinin oy değil, vatandaş olduğunu anlıyorlar. 2009 seçimlerini 336 oy farkla almıştık. 2014’te ise 15 bin oyun üzerinde farkla aldık, neredeyse elli kat. Bu, iletişim sayesinde oldu.”

Ahmet Poyraz: Çekmeköy’de geldiğimiz noktayı hayal edemezdik

İlk defa bir belediyenin projesi Cumhurbaşkanlığı himayesinde

Çekmeköy Belediyesi tarafından düzenlenen “Merhamet ve Adalet” temalı Uluslararası Kısa Film Yarışması, Cumhurbaşkanlığı himayesine alınan ilk belediye projesi oldu. Aralık 2015 tarihinde başlatılan ve 8 Nisan 2016’da son başvuruların alınacağı kısa film yarışmasına, dünyanın çeşitli ülkelerinden filmler gelmeye devam ediyor. Proje ile son aylarda dünyanın birçok yerinde artan şiddet olayları karşısında “merhamet” ve “adalet” duygularının hatırlatılması amaçlanıyor. Dereceye girenlere ödülleri, 12 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla yapılması planlanan törende takdim edilecek. Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz, “Dünya barışına katkıda bulunmak amacıyla başlattığımız bu projenin Cumhurbaşkanımız tarafından takdir görmesi ve projeyi himayelerine almaları bizi çok mutlu etti. Çeşitli ülkelerden onlarca film başvurusu geldi. Biz de kendi ülkemizde birçok drama tanıklık ediyoruz. Kendi ülkesinde 100 kişiye istihdam sağlayan iş adamı bir Suriyeli gördüm; şimdi Türkiye’de bir fabrikada işçi olarak çalışıp, hayata tutunuyor. Gerçekten dünyanın adalet ve merhamete çok ihtiyacı var” dedi.
Yarışmanın jürisinde Türkiye’den Osman Sınav, Hasan Ali Yıldırım, Faysal Soysal, Mehmet Özgür, İran’dan Mecid Mecidi, Bosna’dan Şahin Sisic, Filistin’den Rashid Masharawi gibi yönetmenler yer alıyor. Birinci seçilen filme 30 bin TL, ikinciye 20 bin TL, üçüncüye 15 bin TL, dördüncüden sonraki 17 filmin her birine 2 bin TL mansiyon ödülü verilecek. Her dilden, her dinden, her ırktan kişinin katılabileceği yarışmaya, bir kişi birden fazla eserle başvurabilecek. Filmler, jenerik dahil en fazla 15 dakika olacak. Başvurular  wwww.merhametveadalet.com adlı web sitesinden alınacak.

Ahmet Poyraz: Çekmeköy’de geldiğimiz noktayı hayal edemezdik

RESTORANLARDA GÜVENLE TÜKETİN

Çekmeköy Belediyesi’nin farklı projelerinden biri; Şeffaf Mutfak… Diversey Care iş birliği ile hayata geçirilen proje ile; sisteme girme tercihinde bulunan restoranlar belli bir süre inceleniyor. 100 üzerinden 90 ve yukarı puan alanlara, “Şeffaf Mutfak Sertifikası” alıyor. Bu sertifikayı alan işletmeler, güvenilirlik kimliğini tüketiciye ilan ediyor. İşletmenin görünmeyen alanlarının da kontrol edildiğini bilen tüketiciler, gönül rahatlığıyla yemeklerini yiyebiliyor. 

Metro geliyor ulaşım sıkıntısı bitiyor

İstanbul’un genelinde yaşanan ulaşım problemi, Çekmeköy’de de yer yer kendini hissettiriyor. Ancak yapımında son aşamaya gelinen Üsküdar-Çekmeköy Metrosu, en geç sonbaharda seferlere başlayacak. Kaptansız yol alabilecek bu metro hattı ile, İstanbul’un birçok noktasından kara yoluna çıkmadan Çekmeköy’e ulaşmak mümkün olacak. Başkan Ahmet Poyraz, şunları anlatıyor: Bizim toplu ulaşımla ilgili problemlerimiz biraz farklı. Yüzölçümünün çok, nüfusun az oluşundan dolayı farklı bir boyut kazanıyor. İETT de, yolcu sayısına göre otobüs sayısı belirliyor. Onlardan çok memnunuz ama bu meselenin kesin çözümü metro hattıydı. Şimdi kaptansız metro hattı Çekmeköy’e kadar geliyor. Bunun haricinde iki mahallemiz var. Aydınlar ve Kirazlıdere. Oradan da Sancaktepe ve Sultanbeyli rotasından Sabiha Gökçen’e kadar giden bir metro projesi var. Onun da ihalesini en geç mart ayında yapacak İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve bu hat 2018 gibi bitecek. Bunlar tamamlandığında toplu ulaşımla ilgili problemler tamamen ortadan kalkmış olacak. İstanbul’un merkezine bu kadar yakın olup, bu kadar yeşil içinde yaşanan bir yer yok. Metro ile iki dakika sonra Ümraniye, on dakika sonra Üsküdar, 60 dakikada Yeşilköy... Büyük bir nimet bu.”

Ahmet Poyraz: Çekmeköy’de geldiğimiz noktayı hayal edemezdik

Çekmeköy’ün de Çamlıca’sı olacak

Çekmeköy’de yeşil alan çok olur da seyir terası olmaz mı? Başkan Poyraz cevap veriyor: “Şimdi 500 hektarlık bir arazide seyir terası da içinde olan, kafeleriyle, yürüyüş yollarıyla, göletleriyle, bisiklet yollarıyla çok güzel bir projeye başlayacağız. Yeni bir Çamlıca diyebiliriz, hatta oradan daha kapsamlı. Bir gölet Çamlıca’da yok mesela. Seyir kuleleri yok. Sadece Çekmeköy’ün değil bütün İstanbul’un gelip göreceği çok güzel bir proje olacak. İnşallah bu yıl içinde güzel bir kültür merkezi de yapacağız. Meydan projemiz var Taşdelen’de. Nisan-mayıs gibi başlayacağız.”

 

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...