Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

8 saat sonra kurtarıldı

8 saat sonra kurtarıldı

YAŞAM Haberleri

Muğla’nın Fethiye İlçesi’nde patika yoldan Kelebekler Vadisi’ne inmek isterken 20 metre yükseklikten kayalık zemine düşerek kolu ve bacağı kırılan Mısır uyruklu 23 yaşındaki Yehia Elsayed Abdelalim Aly, 4 saat mahsur kaldığı uçurumdan 4 saat süren operasyonla kurtarıldı.


Türkiye’de oturma izni alan ve İstanbul’da yaşayan Mısırlı Yehia Elsayed Abdelalim Aly, 2 arkadaşı ile Fethiye’nin Faralya Mahallesi’ne tatil için geldi. Arkadaşlarıyla kayalıklardaki patika yoldan Kelebekler Vadisi’ne inmek isteyen Aly, dün saat 16.00 sıralarında yola çıktı. 600 metre yüksekliğindeki sarp kayalıklardan inişe geçen Aly, vadiye 300 metre kala dengesini kaybetti. 20 metre yükseklikten kayalık zemine düşerek sürüklenen ve kan içinde kalan Aly’nin sağ ayak bileği ile sol kolu kırıldı. 
1 SAAT BOYUNCA BAĞIRARAK YARDIM İSTEDİLER
Aly’nin yardımına koşan arkadaşları başı ve vücudunun çeşitli yerlerindeki kanamayı durdurmaya çalıştı. Yanlarında cep telefonu olmayan tatilciler bağırarak vadideki görevlilerden yardım istedi ancak başarılı olamadı. 1 saat boyunca seslerini duyurmaya çalışan tatilcilerden biri patika yoldan geri çıkarak Faralya Mahallesi sakinlerine durumu anlatınca, Ölüdeniz Jandarma Karakol Komutanlığı’na ihbarda bulunuldu.
ACI İÇİNDE KIVRANDI 
Arazinin sarp oluşu nedeniyle bölgeye Ulusal Medikal Kurtarma (UMKE) ve Arama Kurtarma Derneği (AKUT) ekipleri sevk edildi. UMKE ekibi saat 19.30 sıralarında bölgeye ulaşarak jandarma ekipleriyle yaralının bulunduğu alana doğru yürüyüşe geçti. 30 dakikalık yürüyüşün ardından kazazedeye ulaşan ekip sağlık müdahalesine başladı. Kırılan kol ve bacağı sabitlenen Aly, sedyeye alındı. Sağlık müdahalesi ve sedyeye alınması sırasında acı içinde kıvranan Aly, üşümemesi için termal battaniyeye sarıldı. UMKE görevlileri sürekli titreyen ve su isteyen Aly’i sakinleştirmeye çalıştı. AKUT ekibinin de kaza yerine gelmesinin ardından sedyeye alınan Aly’nin vadiye indirilmesi için yürüyüşe geçildi. 
SEDYE HALATLA İNDİRİLDİ 
Aly’nin bulunduğu sedye uçurumun sarp bölümlerinden, kurulan halat istasyonuna bağlanarak kurtarma ekiplerinin kucağında indi. UMKE ve AKUT görevlileri bir tarafı uçurum olan dar patikada sedye taşırken zor anlar yaşadı. Saat 23.00 sıralarında Kelebekler Vadisi’ne indirilen Aly, sedyeyle kumsala taşındı. Kurtarma görevlileri Aly’nin sedyesini hazır bekletilen tekneye çıkardı. Belceğiz Plajı’ndaki iskeleye yanaşan tekneden indirilen Aly ambulansa taşınarak Fethiye Devlet Hastanesi’ne gönderildi ve tedaviye alındı. Aly’nin hayati tehlikesinin bulunmadığı kaydedildi.
‘PATİKA YOL KAPATILSIN’ 
Kelebekler Vadisi kış sorumlusu Mustafa Çamcı bölgede sık sık kazalar olduğunu belirterek, yaralının kan izlerinin 5 metre boyunca uzandığını söyledi. Çamcı, “5 yıldır bu vadideyim. İstiyorum ki bu patika yol kapatılsın. Bu vakalarla son yıllarda çok karşılaştık. Dağcılık tecrübesi olan, araziyi bilen insanlar elbette yürüsün. Ancak tatilcilerin yürüyebileceği bir yer değil burası” diye konuştu. 
‘VADİYE İNMEYİ TERCİH ETTİK’ 
AKUT operasyon sorumlusu Altan Gökalp, dün 18.30’da kazayı haber alıp 8 kişilik ekiple bölgeye hareket ettiklerini söyledi. Yaralıyı patika yoldan vadiye indirdiklerini anlatan Gökalp, “İndiğimiz yoldan sedyedeki yaralıyı yukarı çıkarmak çok daha zor olacaktı. Bu yüzden vadiye inmeyi tercih ettik. Vadiden tekneye alınan yaralı Belceğiz Plajı’na getirildi. Operasyona katılan jandarma ve kurtarma görevlilerimize teşekkür ediyorum” dedi. 
‘KURTARILMASAYDI HAYATİ TEHLİKE OLUŞABİLİRDİ’ 
Oldukça zorlu bir operasyonun başarıyla tamamlandığını aktaran UMKE görevlisi Tarcan Tuncer ise “Hastamızda kırıklar ve kafa travması vardı. Ayak ve kolunu sabitledik. Dağcılık malzemelerini kullanarak vadiye ulaştık. Tekneye alınan yaralı Belceğiz Plajı’na getirildi. Yaralı müdahale edilemeyip geceyi orada geçirseydi hayati tehlike oluşabilirdi” diye konuştu.

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...