Osmanlı'dan günümüze Türkiye'nin kimlik kartları

Düzenleyen:
Osmanlı'dan günümüze Türkiye'nin kimlik kartları

YAŞAM Haberleri

İlk defa 1889’da “Devlet-i Aliyye-i Osmaniyye Tezkiresi” ismiyle basılan nüfus cüzdanlarında, Osmanlı’dan günümüze birçok değişiklik yapıldı.

 “Sicilli Nüfus Ahali İdare-i Umumiyesi”nce dağıtılan ilk nüfus belgeleri, Osmanlıca, tek yaprak ve çizgili kâğıda basılıydı. Nüfus belgeleri, Cumhuriyet’in kurulmasıyla 1927 yılındaki ilk nüfus sayımının ardından, 1928 yılında Osmanlıca ve 32 sayfa basıldı. “Devlet-i Aliyye-i Osmaniyye Tezkiresi”, söz konusu yıl yapılan değişiklikle “Hüviyet Cüzdanı” adını aldı. Çok sayfalı nüfus cüzdanları, 1976’dan itibaren yerini, kart şeklindeki nüfus cüzdanlarına bıraktı. “Türkiye Cumhuriyeti Nüfus Cüzdanı” adıyla “ay yıldızı” sola dönük olarak Merkez Bankası tarafından basılan belgede kişinin doğum yeri ve tarihi ile genel ve kişisel bilgileri yer aldı. Nüfus cüzdanlarına T.C kimlik numarası ilk defa 2001’de eklendi. “Çipli” kimlik kartları ise, 14 Mart’ta pilot il Kırıkkale’de dağıtılmaya başlanacak. Nüfus belgeleri, çipli kimlik kartları ile son şeklini alacak.
Osmanlı'dan günümüze Türkiye'nin kimlik kartları

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...