Pamuklara sararak yılda yüz ton mantar üretiyor!

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Pamuklara sararak yılda yüz ton mantar üretiyor!

YAŞAM Haberleri  / AA

Antalya'nın Kemer ilçesinde bir girişimci, pamuk içerisinde yılda yaklaşık 100 ton mantar üretiyor

Antalya'nın Kemer ilçesinde yaşayan Sakin Çelik, pamuk içinde istiridye mantarı üretiyor. Çelik, ilçede turizm sezonunun kısa olması nedeniyle farklı alanlar araştırdığını, bu sırada istiridye mantarı üretmeye karar verdiğini anlattı.  Yaklaşık iki yıldır her biri 80 metrekare olan 8 çadırda istiridye mantarı  ürettiklerini ifade eden Çelik, yılda yaklaşık 100 ton mantar elde ettiklerini  söyledi. İstiridye mantarının kolay yetiştirilen bir ürün olduğuna değinen  Çelik, fazla işçiye gerek duyulmadan kolaylıkla üretim yapılabildiğini anlattı. Çelik, "Senede dört defa ekim yapabiliyoruz. Her ekimden sonra yaklaşık 25 ton,  yıllık da yaklaşık 100 ton ürün alabiliyoruz. Kışın güzel bir istihdam sağlıyor.  Hem çalışan işçilere iş vermiş oluyoruz hem de para kazanmış oluyoruz." diye  konuştu.
Pamuklara sararak yılda yüz ton mantar üretiyor!
Çelik, ürettikleri mantarı genellikle otellere pazarladıklarını ve  toptancılar aracılığıyla İstanbul'a ürün gönderdiklerini bildirdi. Pazarlama  konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamadıklarını ve ürettikleri ürünün tamamını  sattıklarını belirten Çelik, "Mantar satımından ziyade, hammaddesi olan kompostu  da Antalya bölgesine pazarlıyoruz. Uzak bölgelere pazarlamak biraz sıkıntılı  olduğu için genelde bu bölgelerde çalışıyoruz. Ayrıca bu istiridye mantarının  ortamını ve iklimlendirmesini güzel sağlarsanız iyi ürün alırsınız. Ben, bir mantarın 3 kilo geldiğini kendi ellerimle tarttım" ifadelerini kullandı.
Pamuklara sararak yılda yüz ton mantar üretiyor!

PAMUK KULLANIYOR
Ziraat mühendisi Süleyman Ak ise mantarın üretiminde pamuk  kullandıklarını söyledi. Ak, pamuk kullanımının zor olduğunu ve dezenfektesinin  düzgün yapılması gerektiğini belirtti. İstiridye mantarı üretiminde su oranının iyi ayarlanması gerektiğini  anlatan Ak, şöyle devam etti: "Bazı üreticiler, mantar ağır bassın diye çok su kullanıyor. Böyle  olunca, mantarda küf oluşuyor. Kompostu hazırlarken, karma bekletme sistemi  kullanıyoruz. İlk gün kullanacağımız pamuğu yıkayıp dezenfekte yapıyoruz.  Dezenfekte işlemi sırasında herhangi bir ilaç falan kullanılmıyor. Bir gün  bekletildikten sonra işçilerle poşetleme yapılıyor. Poşetleme yapılırken, havanın  sıcaklığına, kullanılan tohumun çeşidine göre tohumlaması yapılıyor. Biz dışa  ekim tohumlama yapıyoruz. Daha sonra askı sistemiyle poşetleri asıyoruz. Üretimin  başından sonuna kadar, her aşamanın belli kuralları var. Belli ısı ayarlarını  yapmak gerekiyor. Filtreli hava ve su veriyoruz. Dışarıdan gelecek herhangi bir  septik etkiye maruz kalmamasını sağlıyoruz. Bunlara dikkat edilmezse, mantarda  şekil bozuklukları, küf, bakteri, aşırı su çekme oluşarak ağırlık yapar ve ticari  değerini kaybeder. Mantarın gelmesi için bahar havasına kandırmamız gerekiyor. Bu  mantar doğada kendiliğinden yetişebilen bir mantar. Ama biz verim açısından  durumu optimize ederek verim artışını sağlıyoruz."

Üretim sürecinde yaklaşık bir ayda mahsül aldıklarına değinen Ak,  "Toplanma aşamasında herhangi sıkıntı yaşamıyoruz. Natürel bir çalışma yaptığımız  için çıkan mahsulü komposttan direkt yoluyoruz ve kasalara koyuyoruz. Eğer  toplanılan ürünün bekletilmesi gerekiyorsa, soğuk odada bekletiyoruz ama en  sağlıklısı, toplama işleminden birkaç saat sonra toptancıya ulaştırmak." dedi.

 

Düzenleyen:  - YAŞAM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...