Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Salı doğarsa Salih, cuma doğarsa Cemal!

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Salı doğarsa Salih, cuma doğarsa Cemal!

YAŞAM Haberleri  / AA

Kırklareli'nin Armağan köyünde yaklaşık 200 yıldır sürdürülen geleneğe göre, erkek bebeklere doğdukları gün veya ayın çağrıştırdığı isimler veriliyor.

Kırklareli'ne bağlı Armağan köyünde yaklaşık 2 asırdır doğan erkek bebeklere, doğduğu güne özgü isimler veriliyor. Köyde yaklaşık 200 yıldır sürdürülen isim geleneği dolayısıyla, erkek nüfusunun yüzde 60'ı aynı isimlerden oluşuyor. Köy muhtarı azası Bülent Özkaya, yaptığı açıklamada, köylülerin eski gelenek ve göreneklerini yaşatmaya çalıştıklarını söyledi. Atalarının başlattıkları isim geleneği dolayısıyla köyde salı günü doğan erkek bebeklere Salih, cuma günü dünyaya gelenlere Cemal, arife günü doğanlara Arif adı konulduğunu belirten Özkaya, bayram günü dünyaya gelenlere Bayram, üç aylarda doğanlara ise aya göre Recep, Şaban ve Ramazan adı verildiğini belirtti.
Salı doğarsa Salih, cuma doğarsa Cemal!
Erkeklerin yüzde 60'ı aynı isimleri taşıyor
Gelenek dolayısıyla köydeki erkek nüfusunun yüzde 60'ının aynı isimlerden oluştuğunu aktaran Özkaya, şunları kaydetti:
''Köyümüzde yaklaşık 200 yıldır atalarımızın başlattığı gelenek ile ramazan ayında doğanlara belirli adlar konulmuş. Bu böyle devam ettiği için köyde aynı isimler çok bulunuyor. Bu gelenek az da olsa hala devam ediyor. Köylüler olarak eski kültürü ve değerlerimizi yaşatmaya çalıştığımız için isim sıkıntısı da yaşanmıyor. Yaklaşık 450 kişinin ikamet ettiği köyümüzde erkek nüfusunun yüzde 60'ı aynı isimlere sahip"
Köyde aynı isime sahip insanların birbirleriyle karıştırılmaması için lakap taktıklarını aktaran Özkaya, insanlara lakapları ile birlikte isimlerinin söylenerek seslenildiğini kaydetti.
Salı doğarsa Salih, cuma doğarsa Cemal!
Kendisi Bayram, oğlu Ramazan

Köyde yaşayan Arif Özkaya da 3 Mart 1939 yılında arife günü doğduğu için kendisine bu ismin konulduğunu söyledi. Köyde hiçbir zaman isim sıkıntısının yaşanmadığını dile getiren Özkaya, ''Herkes ismiyle doğuyor. Köyümüzde hiç isim sıkıntısı yaşanmıyor. Benim adım Arif. Bayrama bir gün varken dünyaya gelmişim. Arife günü olduğu için ismimi Arif koymuşlar" dedi.
Bayram Coşkun ise 5 Mart 1942'de Kurban Bayramı'nda doğduğu için kendisine bu ismin verildiğini belirterek, "İsim geleneğini gelecek nesillerimize aktarmak için Ramazan ayında dünyaya gelen oğlumun da adını Ramazan koydum." şeklinde konuştu.

Düzenleyen:  - YAŞAM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...