Her eve bir kimlik!

Düzenleyen:
Her eve bir kimlik!

YAŞAM Haberleri

Başkan Şahin, evi kimin ve ne zaman yaptığı, hangi malzemeyi kullandığı, boruların nereden geçtiği gibi bilgilerin kullanma kılavuzunda yer alması gerektiğini söyledi

Sinem Erciyas - Ev alırken ince eleyip sık dokuyan vatandaşlar için Yapı Denetim ve Deprem Mühendisleri Derneği Başkanı Nazmi Şahin, evlere “kullanma kılavuzu” yapılması tavsiyesinde bulundu. Vatandaşın ev alırken hangi malzemenin kullanıldığından, kimin yaptığına kadar her ayrıntıyı görerek seçmesi gerektiğini ifade eden Şahin’in değerlendirmeleri şöyle: “Bir cep telefonu ya da hesap makinası bile alırken kullanma kılavuzu var. Bir ev alıyorsunuz, ciddi paralar ödüyorsunuz ama hiçbir bilginiz yok. Müteahhit ne kullandığını bir kitapçık haline getirirse herkesin bir fikri olur. Aslında vatandaş bilse, buranın müteahhiti kim, buna göre bu kişiden ev alınır ya da alınmaz kararını verse iyi müteahhit kötü müteahhit ayrımı yapılır. Böylece iyi bir müteahhit olmak için rekabet artar. Her binanın bir kullanma kılavuzu, bir hikayesi olması lazım. ‘Bina şu tarihte, şu malzemeler kullanılarak yapıldı’ diye belirtilen. Projenin cinsi, kullanılan betonun ne olduğu, hangi firmadan beton alındığı yazmalı. Bu babadan oğula miras gibi geçmeli. Evi alacak kişi bunu inceleyerek hareket etmeli. Kimsenin yaşadığı ev depremde kendisine mezar olmasın. Evi alabilmek için bedel ödüyorsun, alın teri döküyorsun. 20-30 yıl çalışıyorsun ama bu ev nasıl bir ev bilmiyorsun. İkinci el araba bile alınırken her detayına baktırılıyor. Motorundan, kaportasına kadar öyle karar veriliyor. Örneğin evde doğalgaz ile ilgili bir sıkıntı oluyor, boru nereden geçiyor diye bir sürü yer yıkılıyor. Ama kılavuz olsa, her şeyi fotoğraflanmış haliyle görebilirsiniz. Ona göre hareket edersiniz.”

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...