Türkiye'de ilk kez Alpaka deve çiftliği kurulacak

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Türkiye'de ilk kez Alpaka deve çiftliği kurulacak

YAŞAM Haberleri  / AA

Selçuk Üniversitesi ile Avustralya merkezli bir firmanın birlikte yürüttüğü proje kapsamında Türkiye'ye getirilen 8 Alpaka devesinin iklim koşullarına uyum sağlaması üzerine çiftlik kurulması planlanıyor.

Selçuk Üniversitesi (SÜ) ile Avustralya merkezli bir firmanın birlikte yürüttüğü bilimsel proje kapsamında Türkiye'ye getirilen 8 Alpaka devesinin iklim koşullarına uyum sağlaması üzerine 500 baş hayvanla bir çiftlik kurulması hedefleniyor. SÜ Veteriner Fakültesi Zootekni ve Hayvan Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Esad Sami Polat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Alpakaların dünyanın en kaliteli yün üretilen türlerinden biri olduğunu söyledi. Türkiye'de yetiştiriciliği yapılmadığı için, iki yıl önce hayata geçirdikleri projeyle 8 Alpaka devesini ülkeye getirdiklerini aktaran Polat, hayvanlardan birinin doğum yapmasıyla sayının 9'a çıktığını dile getirdi.
Türkiye'de ilk kez Alpaka deve çiftliği kurulacak
Alpakaların, hastalıklara karşı direnci, beslenme programları, iklim ve bitki örtüsüne uyumları ile diğer sosyal davranışlarını iki yıl boyunca gözlemdiklerini ifade eden Polat, "Alpakaların bölgeye uyum sağladığını gördük. Avustralya'daki işletmeye göre yün üretimi ve hayvanların canlı ağırlıklarının yüzde 20 arttığını tespit ettik. Bu durum çok önemli." diye konuştu. 
Alternatif hayvan yetiştiriciliği yönünden üzerilerine düşen görevi tamamladıklarını vurgulayan Polat, Türkiye'de Alpaka çiftlikleri kurulmasında herhangi bir sakınca görmediklerini kaydetti.
Türkiye'de ilk kez Alpaka deve çiftliği kurulacak
TÜRKİYE ALPAKA YÜNÜNDE SÖZ SAHİBİ OLABİLİR 
Polat, bu bağlamda bir çalışma yaptıklarını belirterek, şöyle devam etti: "Üniversite rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Şahin hocamız bu bölgede 500 başlık bir Alpaka çiftliği için öncülük yapıyor. Halkımızın da gelip ziyaret edebileceği sosyal ve ekolojik yönü olan Antalya yolu üzerinde 500 baş Alpaka'nın bulunduğu bir çiftliğin kurulması için start vermiş durumdayız. Çiftliğin giderlerini üniversitemiz karşılayacak. Hayvanlar, Avustralya'daki firma tarafından temin edilecek. Çiftlikteki üretimi ortaklaşa gerçekleştireceğiz. Ülkemiz açısından Alpaka yetiştiriciliğinin olumlu sonuçlar doğuracağına inanıyoruz." 

Türkiye'de ciddi tekstil potansiyeli bulunduğunu dile getiren Polat, "Avustralyalı firmanın, Türkiye'yi tercih etme nedeni, ülkemizin güçlü bir tekstil üreticisi olması, Avrupa'ya yakınlığı, Alpaka yünü gibi kaliteli bir ürüne pazar temininde güçlüklerin aşılmasının kolay olacağının düşünülmesidir. Umuyoruz bundan sonra Alpaka yetiştiriciliği gelişerek devam eder. Türkiye Alpaka yününde söz sahibi olabilir." diye konuştu.

Düzenleyen:  - YAŞAM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...