Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Ev kazalarında doğru bilinen yanlışlar!

Düzenleyen:
Ev kazalarında doğru bilinen yanlışlar!

YAŞAM Haberleri

Annelere “Öpünce Geçmeyen Uflar İçin İlk Yardım” eğitimi veren eğitmen-tiyatrocu Deniz Karadeniz, ev kazalarında yapılacaklar konusunda bilinenlerin çoğunun yanlış olduğunu söyledi.

Ev kazalarında yapılması gerekenler konusunda ilk yardım eğitmeni-tiyatrocu Deniz Karadeniz’in geliştirdiği ve Medical Park Hastaneler Grubu ile New Life Besin Destek Ürünleri’nin işbirliğiyle yürütülen “Öpünce Geçmeyen Uflar İçin İlk Yardım Eğitimi” projesi, Tarsus’ta da uygulandı. Medical Park Tarsus Hastanesi, İlçe Sağlık Müdürlüğü ve Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğiyle, annelere ev kazalarında yapılması gerekenler anlatıldı. Deniz Karadeniz, ev kazalarında öksürenin sırtına vurmak, yanık olan yere doğrudan buz koymak, zehirlenmelerde kusturmak gibi yanlışlar yapıldığını söyledi. 

Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen ve 71 annenin katıldığı ancak erkeklerin de ilgi gösterdiği ve tamamlayanlara sertifika verilen 3 saatlik eğitimde Deniz Karadeniz, ilk yardım müdahalelerini uygulamalı olarak gösterdi. Slayt gösterisi eşliğindeki eğitimde günlük hayattan örnekler veren Karadeniz, tiyatrocu olmasının da katkısıyla renkli hale getirdiği sunumunda ‘doğru bilinen ama yanlış olan’ bazı ilk yardım uygulamalarına dikkat çekti. Karadeniz, doğru yapıldığında basit bir işlem sayesinde hayat kurtaran ilk yardımın, yanlış yapıldığında ölümlere bile yol açabileceğine vurgu yaptı. 
Deniz Karadeniz, bazı yanlışlar ve doğru uygulaması hakkında şunları söyledi: 

"Yanık yerlere diş macunu, yoğurt, hatta salça sürüldüğünü görüyoruz. Oysa en doğrusu, ağır olmayan yanıklarda 20 dakika boyunca yanan bölgeyi suya tutmaktır. Ağır yanıklarda elbette hemen hastaneye götürmek gerekir. Doğrudan buz koymak da yanlış. Çünkü buz konulduğunda yanık bölgeye hasar veriyor. Burnu kanayan kişinin başı genellikle arkaya atılır ve burun delikleri sıkılır. Oysa bu çok yanlıştır. Doğrusu, 5 dakika boyunca başı hafifçe öne eğmek ve burnu kanatlardan hafifçe sıkmaktır. Öksüren birinin sırtına vurmak yanlıştır. Çünkü kişi öksürerek nefes borusuna kaçan şeyi çıkarmaya çalışıyordur ve vurmak bunu engeller. Ama öksürük kesilir ve kişi nefes alamazsa, morarırsa müdahale etmek gerekir. Bunun doğrusu ise iki kürek kemiğinin ortasına 'heimlich manevrası' dediğimiz uygulamanın yapılmasıdır. Vücuda saplanan bir cisim varsa çıkarılmamalıdır. Doğru olan, saplanmanın olduğu bölgeyi sabitleyip, daha fazla zarar vermesine izin vermeyecek şekilde kontrollü bir şekilde hastaneye götürmek ve hekimlerin çıkarmasını sağlamaktır. Zehirlenmelerde kusturmak çok yanlıştır. Çünkü kusturma sırasında, midedeki madde yeniden yemek borusundan geçerek bir kez daha zarar verir. Bunun yerine hemen hastaneye götürmek gerekir. Kırık olması durumunda kişiyi hareket ettirmemek gerekir. Çünkü kırık kemiklerin hareket etmesi, çok ciddi hasarlara yol açabilir. Aileler genellikle çocukların gözüne bir şey kaçtığında üflerler. Bu kesinlikle yanlış bir hareket. Üfleyerek o cismin daha çok yayılmasına neden olunur. Temiz bir peçeteyle almak daha doğru bir hareket olacaktır." 

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...