Büyük bir sektör oluştu: Obezite ekonomisi

Düzenleyen:
Büyük bir sektör oluştu: Obezite ekonomisi

YAŞAM Haberleri

“Çağın hastalığı” olarak tanımlanan obeziteye yakalananlar, her yıl tekstilden gıdaya, spordan sağlığa kadar birçok alanda milyarlarca lira harcamak zorunda kalıyor.

Türkiye’de obez bireylerin nüfusa oranı 2014 itibarıyla yaklaşık yüzde 20 seviyesinde. 15 yaş ve üstü bireylerin yüzde 33,7’si fazla kilolu, yüzde 42,2’si normal kilolu, yüzde 4,2’si ise düşük kilolu. Obez veya fazla kilolu bireylerin ihtiyaçları son dönemlerde büyük bir pazarın oluşmasına yol açtı. Obezite hastaları her sene tekstilden gıdaya, spordan sağlığa kadar birçok alanda milyarlarca lira harcıyor. Bu kişilerin fazla kilolarından kurtulmak için gidebilecekleri spor salonlarının sayısı her geçen gün artıyor. Bu salonların yıllık abonelik fiyatları 500 ile 2 bin 500 lira arasında değişiyor. Zayıflamak için diyetisyenlere başvuranların sayısı da hızla artıyor. Bunların da aylık 300 lira ila bin 200 lira arasında değişen bir bedeli gözden çıkartması gerekiyor. Esra Rahşan Çalışkan Sağlıklı Yaşam Merkezi diyetisyenlerinden Meftune Kök, obezitenin bir hastalık olarak kabul edilmesi ve bireylerde sağlıklı beslenme bilincinin gelişmesiyle diyetisyenlere olan talebin arttığını dile getirdi. Beş yıl öncesine kadar daha çok kadınların zayıflamak için diyetisyenlerden destek aldığını ifade eden Kök, “Şu anda diyetisyenlerden destek alan kadınlar da erkekler de hemen hemen aynı sayıda. Sadece obez bireyler değil sağlıklı beslenmeyi isteyenler de bizlerden destek alıyor” diye konuştu. Obezite hastalarının sayısının giderek artması tekstil sektörünü de büyük beden üretimine yönlendiriyor. Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Fayat, “Sektörde bilinen büyük markalar agresif bir şekilde olmasa da büyük bedene yatırım yapmaktadır. Söz konusu sektör yavaş da olsa büyümektedir. İhracat yapan hazır giyimcilerin içinde büyük beden ihracatının yüzde 5 seviyelerinde olduğunu tahmin ediyoruz” diye konuştu. 

Memorial Sağlık Grubu Antalya Genel Cerrahi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Alihan Gürkan, 21 Mayıs Dünya Obezite Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, yetişkin kadınlarda yüzde 40, erkeklerde yüzde 30 oranında obezite hastası olduğuna dikkat çekti. Gürkan, “Obezitenin tedavisinde cerrahi yöntem çok önemli bir seçenek. Kanser tedavisinde olduğu gibi obezitenin tedavisinde de cerrahi müdahale olmaktadır. Obezite, artış hızı çok fazla olan bir hastalıktır. Obezite cerrahisi çok ciddi bir işlemdir. Alt yapısı uygun olan hastanelerde çok titizlikle yapılması gerekir ve özellikle de takiplerinin iyi yapılması icap eder” dedi. Obezite konusunda cerrahi müdahalede bulunulan hastalarda başarının yüzde 100’e yakın olması gerektiğini belirten Gürkan, “Eğer bu şartları sağlayamıyorsanız, bu hastalarda yaptığınız ameliyatlar ile daha sonra hastaların kilo almasına sebep olunuyorsa, başarı oranınız düşükse hastalara bu riskin yüklenmemesi gerekiyor” diye konuştu. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre de “Sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi” olarak tanımlanan obezite dünyada “en önemli sağlık sorunları” arasında ve her yıl 2,8 milyon kişinin hayatını kaybetmesine sebep oluyor. 

 

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...