Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

En büyük deprem riski Midilli’nin güneyinde

Düzenleyen:
En büyük deprem riski Midilli’nin güneyinde

YAŞAM Haberleri

İzmir’de dün geceden sabaha kadar artçı depremlerle sallanırken Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, büyük bir deprem riskinin ancak Midilli açıklarında olabileceğini söyledi.

İzmir’in Foça ilçesi açıklarında meydana gelen 4.2’lik depremin ardından sabaha kadar onlarca küçük çaplı artçı sarsıntı oluşmasıyla paniğe kapıldı. Foçalıları rahatlatan açıklama ise Prof. Dr. Şener Üşümezsoy’dan geldi.

"6,5’LİK DEPREM BU BÖLGEDE OLUŞABİLİR"

Foça ile Midilli arasındaki fay sisteminin depremselliği ile ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, "Dün yaşanan depremler Foça-Karaburun arasında doğu batı yönlü bir fayda olmuştur. Geçen yılda Foça’da karadan denize uzanan faylarda depremler olmuştu. Bu bölgede en büyük deprem üretecek alan Midilli’nin güneyindeki çukur alanıdır. Sakız - Karaburun - Foça’dan başlayan basamaklı faylarda gerek 1709 gerek 1739 depremleri ciddi depremler olarak Foça ve İzmir’i etkilemiştir. Teknik olarak Midilli-Karaburun-Foça çukurundaki faylar ve bu faylarda gerçekleşen depremler yanal atımlıdır. Düşey fay sisteminde ise bir blok çökmekte diğer blok yükselmekte ve önündeki alanda çöküntü gelişirken yükselen blokta bu olmamaktadır. Bu düşey atımlı fay sistemidir. Bunlarda büyüklük genelde 6,5 - 7 arasında kalmaktadır. Daha sık ama birbirine paralel şekilde çökmeyle oluşan bir depremsellik vardır. Kuzeydeki ana kolların odaklandığı yerler Midilli çukurlarındaki tarihsel depremleri özetlersek, Kuzey Ege’de tek risk taşıyan alan olarak 6,5’lik bir deprem bu bölgede oluşabilir. Foçalılar endişe etmesin."

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...