HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

'Bursa'daki depremin İstanbul depremiyle ilgisi yok'

Düzenleyen: / Kaynak: AA
'Bursa'daki depremin İstanbul depremiyle ilgisi yok'
Bursa, Deprem, Gürsu, Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, , Haber

YAŞAM Haberleri  / AA

İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Bursa'nın Gürsu ilçesinde meydana gelen 4,3 büyüklüğündeki depremin İstanbul depremiyle bir ilgisi olmadığını bildirdi.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Bursa'nın Gürsu ilçesinde meydana gelen 4,3 büyüklüğündeki depremin İstanbul depremiyle bir ilgisi olmadığını, Kuzey Marmara'da "gerginlik biriktiğini" bildirdi.

Ercan, yazılı açıklamasında, depremin Kazıklı yakınlarında meydana geldiğini hatırlatarak Kuzey Anadolu Kırığı'nın en güneyindeki kolunda meydana gelen depremin odak derinliğinin 11,5 kilometre olduğunu belirtti.

Depremin işleyişinin doğu-batı doğrultulu olduğunu, ayrıca küçük bir göçüntü bileşeninin de bulunduğunu ifade eden Ercan, şöyle devam etti:

"Bursa depremleri, birincil olarak 'Marmara Depremleri', ikincil olarak 'Ege Depremleri' işleyişlerinin bileşeni olan bir bölgede yer almaktadır ancak Bursa'daki doğu-batı doğrultulu kırıkların boylarının küçük olması, kentte büyük deprem olasılığını azaltır. Bursa'da deprem yapabilecek kırıklar, Uluabat-Bursa, Kuzey Anadolu Kolu, Eskişehir-Mudanya-Trakya kırıklarıdır. Bu durumda Kuzey Anadolu Kırığı'nın üzerinden Anadolu'nun batıya göçünün yüzde 77,7'sini Marmara kolu almaktadır. "

"Çanlar 2033'ten sonra çalmaya başlayacak"

Ercan, Kuzey Marmara'da beklenen depremin Bursa'yı da etkileyeceğini aktararak şunları kaydetti:

"Ne var ki Bursa'nın deprem davranışı kötü olan Nilüfer düzü ile Yenişehir düzüne doğru yayılması, ürperticidir. Bursa'da kısa sürede deprem olacağını gösteren herhangi bir jeofizik kanıt yoktur. Türkiye'de 2011 Van depreminden beri büyük deprem olmamıştır. Dolayısıyla Türkiye, bir orta-büyük deprem yapacak gerginliktedir. Bursa'daki bu küçük depremin İstanbul depremiyle bir ilgisi yoktur. Kuzey Marmara'da bir gerginlik birikmektedir."

Düzenleyen:  - YAŞAM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...