18 derecedeki klima çok yakıyor ve hasta ediyor

Düzenleyen:
18 derecedeki klima çok yakıyor ve hasta ediyor

YAŞAM Haberleri

Odayı hızlı soğutmak için klimayı 18 dereceye ayarlayanlar hem hastalığa davetiye çıkarıyor hem de enerjiyi yüzde 20 fazla kullanıyor

CANAN ERASLAN - Türkiye’nin özellikle güney bölgelerinde yaz sıcakları iyice bastırdı. Özellikle bu bölgelerde klimasız nefes almak dahi imkânsız ama bu kurtarıcı cihazları pek iyi kullandığımız da söylenemez. Uzmanlar, sağlıklı bir sıcaklığın 22-24 derece arasında olduğunu söylerken, klimayı açanlar ortamın hızlı soğuması için en düşük sıcaklığa getirmeyi tercih ediyor ve yanlış yapıyor. Klima konusundaki doğru bilinen yanlışları ve yapılması gerekenleri, bugünlerde Cosa klima paketinin lansmanına hazırlanan Nuvia Akıllı Enerji Teknolojileri şirketinin yöneticisi Gökhan Öziş’e sorduk. Öziş, en sık yapılan yanlışın, klima ayarını 18 dereceye düşürerek kullanmak olduğunu söyledi. Era tarafından yapılan araştırmaya katılan 815 kişinin yüzde 79’u ortamı birden soğutmak için cihazı düşük sıcaklığa ayarladığını ifade ediyor. İşte klima kullanırken en sık yaptığımız hatalar ve aslında yapmamız gerekenler:
- Öncelikle eve uygun klima şart. 20 metrekarelik bir oda için 1000 btu/saat klima uygun. 
- Uygun sıcaklık, ev veya ofis için konfor sıcaklık yazın 20-24 derece, kışın 23-26 derece. Bu aralık hem sağlıklı serinlik hem de enerji tasarrufu sağlıyor.
- Güneşi içeri almayın. Çok sıcak günlerde perde ve jaluzi gibi araçlarla güneş ışınlarının içeri girmesini engelleyin.
- Klimanın iç ve dış ünitesinin hava giriş-çıkış yerlerinin kapanmadığından emin olun. Üniteyi binanın daha az güneş alan bölümüne monte ettirin.
- Nemli günlerde nem alma modunda çalıştırın.
- Binanın ısı yalıtımı, serinlik için de önemli.
- Klima filtrelerinin periyodik bakımını yaptırarak yüzde 20 enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz.
- Klimanız eskidiyse, A++ olanla değiştirirseniz, ettiğiniz tasarrufla yeni klimanın bir bölümünü karşılayabilirsiniz.
- Klima kullanılan odanın kapı ya da camlarını açmak, soğuk havayı kaçırıp, tüketimi artırır.

 

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...