Erkekler de doğum sonrası depresyonda

Düzenleyen:
Erkekler de doğum sonrası depresyonda

YAŞAM Haberleri

Çocuk sahibi olmak, hem anne hem baba için tarifsiz, daha önce benzeri yaşanmamış bir duygu. Ancak çiftler çocuk sahibi olmaya hazırlanırken, zaman zaman psikolojik sorunlarla boğuşabiliyor.

Şimdiye kadar kadınların doğum sonrası depresyonu belki on binlerce yazıya konu oldu ama araştırmalar ‘baba depresyonunun’ da hızla artmaya başladığını ortaya koyuyor. Australian National University tarafından yapılan araştırmaya göre, yaklaşık 10 erkekten 1’i doğum sonrası anksiyete ve depresyon yaşıyor. Peki ilk kez baba olacaklar ne tür bedensel ve ruhsal değişiklik yaşıyor? Babalık görevi, erkeklerin hayattaki duruşlarına ne gibi yeni anlamlar getiriyor? Eşler ve baba adayları bu sorunların önüne geçmek için neler yapmalı? Bu soruların cevaplarını, Klinik Psikolog Dr. Ayşe Bombacı verdi:
Erkekler, eşinin hamileliği döneminde ve doğumdan sonraki ilk aylarda daha şefkatli, duyarlı ve sevgi dolu oluyor. Onları buna hazırlayan da bazı önemli hormonal değişiklikler. Erkeklerin hormonal değişimler sayesinde eşinin ve bebeğinin ihtiyaçlarına karşı daha duyarlı olduğu görülüyor. Ancak hormonal değişim, hamilelik ve doğum sonrası döneme uyum sağlamak için tek başına yeterli değil. Bebeğine kavuşma heyecanı yaşayan çift aynı zamanda gelecek kaygısı da taşıyabiliyor. “İyi bir baba olabilecek miyim?”, “Eşimle ilişkimiz olumsuz etkilenecek mi?”, “Bebek doğunca özgürlüklerim kısıtlanacak mı?”, “Ekonomik olarak aileme yetebilecek miyim?” gibi kaygı dolu sorular baba adaylarının psikolojisini olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle eşler stres ve kaygı konusunda birbiriyle açıkça konuşabilmeli.

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...