HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Yaylalarda Ramazan mesaisi

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Yaylalarda Ramazan mesaisi
Ramazan, Haber

YAŞAM Haberleri  / AA

Her yıl bulundukları bölgelerden çevre illerdeki yüksek kesimli yaylalara çıkan göçerler, yaylalarda zorlu ramazan mesaisinin ardından oruçlarını çadırlarında açıyorlar.

Hayvanlarına daha iyi otlaklar bulmak amacıyla her yıl bulundukları bölgelerden çevre illerdeki yüksek kesimli yaylalara çıkan göçerler, yaylalarda zorlu ramazan mesaisinin ardından oruçlarını çadırlarında açıyorlar.

Hayvanlarından daha iyi verim alabilmek için yılın 5 ayını yaylada geçiren göçerler, süt, peynir, yoğurt ve tereyağlarını kentte satarak geçimlerini sağlıyor.

Hayvanlarının bakımıyla güne başlayan göçerler, iftar saatine kadar koyunların kırpılması, berivanlar tarafından koyunların sağılması, yoğurt, peynir yapılması ve odun ateşinde yemek pişirilmesi gibi gündelik işlerini yapıyorlar.

İftarın ardından çadırlarda toplanan yaylacılar günün yorgunluğunu çay eşliğindeki sohbetlerle atarak serin havada ve doğal hayatın içinde ramazanlarını geçirmenin mutluluğunu yaşıyor.

Göçerlerden Fatih Çekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Batman'dan yaklaşık 3 bin hayvanla Ağrı'daki Zozan yaylasına geldiklerini söyledi.

Batman'ın sıcak olması nedeniyle yaz mevsimini serin yaylada geçirdiklerini anlatan Çekin, "Batman gibi değil burası. Batman şimdi sıcaktan yanıyor. Çok zor orada ramazan. Oruç tutanlar evden çıkamıyor ama burası gayet serin. Susamadan hayvanlarımıza bakabiliyoruz." dedi.

"Burası bizim için bir nimettir"

Yaylada doğal beslendiklerini de ifade eden Çekin, şunları söyledi:

"Hayvanlarımızı sağıyoruz, süt çorbası yapıyoruz, mantar toplayıp yemek yapıyoruz. Akşam ateş yakıyoruz, çayımızı yapıyoruz. Biz her sene yaylaya çıktığımız için bu mevsimde Batman'da duramayız. Çünkü serin havaya alışmışız. Burası çok serin, suları çok soğuk. Çeşme suyuna bakıyorsun sanki buzdolabından çıkmış gibi tertemiz doğal su. Burası bizim için bir nimettir. Kar var, iftar saatinde o karı ayranın içine koyarsan çok iyi oluyor. Hem doğal besleniyoruz hem de hayvanın sütünü sağma, yoğurt ve peynir yapma ve koyun kırpma gibi gündelik işleri yapıyoruz. Tamamen günümüz hayvanlarla geçiyor."

Hakim Sarıboğa da ramazan ayında yaylaların serin olduğunu belirterek, "Yayla serin olduğundan dolayı Doğubayazıt merkezden akrabalarımız, İstanbul'dan arkadaşlarımız geliyorlar, ramazanı serin yaylada geçiriyorlar." dedi.

Düzenleyen:  - YAŞAM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...