Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Çiçek hastalığı Aydın'ı kasıp kavuruyor

Düzenleyen:
Çiçek hastalığı Aydın'ı kasıp kavuruyor

YAŞAM Haberleri

Ege Bölgesi'nde hayvancılığa büyük darbe... Aydın ve çevresinde üreticileri hayvan yetiştiricilerini perişan eden çiçek hastalığı nedeniyle onlarca büyükbaş hayvan itlaf edilip toprağa gömülüyor.

Hastalıkla mücadele için aşılama ve parazit mücadelesinin şart olduğunu belirten Aydın Veteriner Hekimler Odası Başkanı Muharrem Uçmaklıoğlu, son dönemlerde Aydın ve çevresinde yetiştiricileri en çok tedirgin eden konuların başında çiçek hastalığının yer aldığını söyledi.

CİDDİ SIKINTI ÇEKİYORLAR

Sığırlarda görülen ve halk arasında "Afrika Çiçeği Hastalığı'' olarak bilinen Nodüler Ekzantemi hastalığına karşı çalışmaların devam ettiği belirtilirken Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü konuyla ilgili konuşmak, bilgi vermek ya da açıklama yapmanın kesinlikle yasak olduğunu belirttiler.

Geçen yıl yaklaşık 300'ün üzerinde büyükbaş hayvanın itlaf edilip gömüldüğü Aydın'da Çiçek hastalığının son olarak Çine'de görüldüğü öğrenildi. Yenipazar, Umurlu, Efeler, Nazilli ve İncirliova'da görülen hastalık Aydın'ın komşu illeri Muğla, İzmir ve Manisa'da da görülürken yetiştiriciler ciddi sıkıntı çektiklerini belirttiler.

Çiçek hastalığı Aydın'ı kasıp kavuruyor

GEREKSİZ YERE GÖMÜLÜYORLAR İDDİASI

Hayvanların derisinde görülen beze şeklindeki hastalık belirtilerinin aslında daha önceleri de görüldüğünü belirten bazı üreticiler, bazı hayvanların gereksiz yere itlaf edilip gömüldüğünü belirtirken Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı çalışanları talimatlar doğrultusunda işlem yaptıklarını belirttiler.

Çiçek hastalığı Aydın'ı kasıp kavuruyor

Hastalığın insanlara bulaşmasının söz konusu olmadığı da belirtilirken halk arasında "Afrika Hastalığı" olarak bilinen Sığırların Nodüler Ekzantemi Hastalığı (Lumpy Skin Disease) konusunda yetkililer 'yasak' olduğu gerekçesi ile konuşmuyor.

Hastalığın ilk olarak 2013 yılında Akdeniz Bölgesinde tespit edildiği, hastalığın hayvan hareketleri, kan ile beslenen sivrisinek, kene ve sokucu sinekler aracılığıyla yayıldığı belirtildi.

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...