Üsküp'ün kalbine Bursa mührü

Düzenleyen:
Üsküp'ün kalbine Bursa mührü

YAŞAM Haberleri

624 yıl önce Üsküp’ü fethederek Osmanlı’ya Balkanlar’ın yolunu açan Paşa Yiğit Bey’in türbesi ile hocası Meddah Baba’nın medresesi, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla restore edilerek aslına uygun hâliyle hizmete açıldı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Balkanlarda hayata geçirdiği tarihi ve kültürel miras çalışmalarına Makedonya’nın başkenti Üsküp’ün merkezindeki Paşa Yiğit Bey Türbesi ile Meddah Baba Medresesi’ni de ekledi. Şehrin fethiyle Osmanlı’ya Balkanların kapısını açan Paşa Yiğit Bey’in türbesiyle bölgenin İslamiyet’le tanışmasında önemli rol oynayan hocası Meddah Baba’ya ait medrese, yüzlerce yıl sonra Osmanlı’ya yakışır hale getirildi. Üsküp kent merkezindeki Türk Çarşısı sınırları içerisinde yer alan türbe ile medresenin açılışına, Makedonya Ekonomi Bakanı Driton Kuchi, Makedonya İslam Birliği Temsilcisi İsa Yakubi ve Çayır Belediye Başkanı İzzet Mecidi de katıldı.

Türbe ile medresenin açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Balkanları İslamiyet’le buluşturan seçilmiş zatlara itibarlarını iade etmenin gururunu yaşadıklarını söyledi. Zorlu çalışmalar sonucunda yeniden ayağa kaldırılan türbeyle medresenin bundan sonra Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin himayesinde faaliyet göstereceğini belirten Başkan Altepe, “İnşallah şimdiden sonra da buradan Balkanlara ilim yayılacak. Artık burası da bizim bir birimimiz olarak hizmetlerine devam edecek” dedi.

Törende konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dr. Mehmet Müezzinoğlu ise, tarihi ve kültürel mirasa yönelik Makedonya’da yapılan çalışmalar nedeniyle Başkan Altepe ile Çayır Belediyesi yetkililerine teşekkür etti. Açılışı yapılan eserlerin işlevi itibariyle dünyaya sevgi ve barış, birlikte güçlü olma duygusunu aşıladığını kaydeden Müezzinoğlu, “Kütüphanesi, külliyesi ve medresesiyle bu eserimizi de gün yüzüne çıkardıkları, hak ve adalet medeniyetinin simgelerini geleceğe yansıttıkları için başta Bursa Büyükşehir Belediye Başkanımız Recep Altepe olmak üzere Çayır Belediye Başkanına, Makedon Hükümeti’nin ilgili yetkililerine, katkı koyan herkese teşekkür ediyorum. Restore edip geleceğe aktaracağımız daha çok eser var. Şimdiden bu güzel örnek hayırlı uğurlu olsun” şeklinde konuştu.

 

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...